Защо новата версия на „Мулан“ вбеси продемократите

Дългоочакваната игрална версия на класиката на „Дисни“, чиято премиера трябваше да се състои през март, най-сетне ще бъде прожектирана и в киносалоните. Филмът, обаче, не само разгневи мнозина, но и стана причина за създаването на хаштага #BoycottMulan. Разказваме ви къде се корени проблемът.

 

Ето че дойде ред и на смелата Фа Мулан да се присъедини към Аврора (Ел Фанинг), Пепеляшка (Лили Джеймс), Бел (Ема Уотсън) и Алиса (Миа Вашиковска) – всичките те са част от тренда на „Дисни“ да пресъздава своите анимационни класики в игрални версии. Въпреки че коронавирусът отложи мартенската премиера на кинолентата, неотдавна тя бе пусната за стримийнг по дигиталната платформа Disney+, а от септември започна постепенно да се появява и на големите екрани; българската премиера е обявена за 11-ти септември.

Лю Ифей.

Но какво точно разбуни духовете? Отговорът се оказа Лю Ифей, изпълнителката на главната ролята на Мулан.

Преди време родената в Китай американска актриса сподели политическото си мнение в социалната мрежа Weibo, която се явява еквивалент на Twitter: „Подкрепям полицията на Хонконг. Сега всички можете да ме нападнете. Какъв срам за Хонконг“.

Коментарът ѝ мигновено вбеси продемократичните жители на специалния административен район, които още миналата година започнаха да протестират срещу интегрирането на бившата британска колония в Китайската народна република – най-голямата социалистическа държава в света. По време на протестите, продължаващи до ден днешен, местната полиция арестува и преби стотици демонстранти.

Филмът излиза днес. Но защото „Дисни“ раболепничи на Пекин, а Лю Ифей най-свободно и открито подкрепя полицейското насилие в Хонконг, апелирам към всички, които вярват в правата на човека, да #BoycottMulan.“ – гласи неотдавнашния туит на Джошуа Уонг, 23-годишен политик и активист от Хонконг.