Връщането на парите е недостатъчно: Британците искат от Хари и Меган да се откажат от титлите си

Във Великобритания призовават принц Хари и Меган Маркъл да се откажат от титлите си херцог и херцогиня на Съсекс, защото те, според мнението на мнозина, ги използват за търговски цели. Настояването идва от един от водещите на предаването „Добро утро, Великобритания” Пиърс Морган – журналист, който редовно критикува дейността на херцозите на Съсекс в Twitter и средствата за масова информация.

 

Неотдавна той коментира новината, че принц Хари и Меган Маркъл, подписвайки договор с Netflix, са успели да върнат дълга си към британските данъкоплатци за ремонта на своята резиденция Фрогмор котидж. Двамата изплатиха на хазната 2.4 млн. паунда, които, както стана известно миналата година, са отишли за ремонт на сградата по вкуса на Меган Маркъл.

Като цяло Пиърс Морган оцени положително постъпката им в поста си в Twitter. Но отново не се сдържа от саркастичен коментар по повод титлите на съпрузите. „Отлични новини, Хари и Меган са платили разходите за Фрогмор котидж от собствените си милиони, получени от Netflix, така че повече няма да взимат пари от Чарлз, – написа телевизионният водещ. – Сега, ако просто се откажат от търговски изгодните си титли херцог и херцогиня, могат да правят каквото си искат”.

Фактът, че Хари и Меган са внесли 2.4 млн. паунда в кралския Суверенен фонд, който се формира за членовете на кралското семейство от държавната хазна, бе съобщен от техни представители в понеделник, 7 септември. Подписаният договор със стрийминг платформата Netflix за 150 млн. долара им позволи да направят това. „В Суверенния фонд бе направена вноска от херцога и херцогинята, – се казва в изявлението на представителите на двойката. – Тази вноска, предложена от принц Хари, покрива изцяло необходимите работи по ремонта на Фрогмор котидж, собственост на Нейно Величество кралицата, който ще остане резиденция на херцога и неговото семейство в Обединеното кралство”.

Източници от обкръжението на двойката разказаха пред медиите, че Хари и Меган „изпитват голямо облекчение и радост” във връзка с изплащането на дълга си към гражданите на Великобритания.

Мнозина граждани, обаче, по примера на Пиърс Морган, настояват Хари и Меган да отидат още по-далеч в освобождаването от задълженията им към британците и да се откажат от гръмките си титли. През август, например, възмущението на поданиците бе предизвикано от клип, в който Меган Маркъл призовава да се гласува против Доналд Тръмп на ноемврийските президентски избори в САЩ. „Всички знаем какви са залозите тази година”, казва Меган в клипа, който Пиърс Морган публикува в Twitter с язвителен коментар.

„Кралицата трябва да ги лиши от всички титли, – написа журналистът. – Те не могат да останат членове на кралското семейство и да дърдорят по повод чуждестранни избори в такъв нагъл пропагандистки стил”.

Новият дом на принц Хари и Меган в САЩ.

В коментарите към изказването на Морган се развихриха дебати. „Изцяло съм съгласен, Пиърс, и нека се надяваме, че те ще си останат в Америка”, – се казва в един от тях. Други потребители се опитаха да защитят правото на Меган Маркъл да се изказва за случващото се в нейната страна.  „Все пак тя е американска гражданка и има правото да говори всичко, което реши, – пише един от обитателите на Тwitter. – Тя е възпитана по този начин и може да говори за изборите, ако иска”. И друг потребител се оказа възмутен от факта, че някой е посмял да осъди постъпката на Меган: „Наистина ли мислите, че можете да кажете на една американска гражданка, какво може и какво не може да прави?”.

В отговор на това феновете на британското кралско семейство припомнят, че Меган Маркъл, макар и американка, е поела по нов път и е длъжна да спазва правилата. „Да, тя е американска гражданка, но се омъжи за член на кралското семейство и взе титлата херцогиня. Тя трябва да стои встрани от политиката, за да запази кралското си достойнство, и тя знаеше това, когато се омъжваше. Тя трябва да спре, или да бъде лишена от титлата си, съгласен съм” – се казва в един от коментарите.