Гуен Стефани – 35 години на сцената

Клипът на Гуен Стефани „Нека да се запознаем отново“ (Let Me Reintroduce Myself) – смес от стила ска, идващ от Ямайка, напомнящ за хитовете на No doubt, е носталгичен вик, изкрещян в точното време. Не вярвате ли? Гуен, която на 3 октомври 2020 г. навърши 51 години, през 2021 г. празнува 35-години на сцената. Време, в което тя се превърна не само в музикална, но и в модна икона. Достатъчно е да си припомним размъкнатите й панталони в Just a Girl, рокличката на точки в Don’t Speak. Гуен Стефани има сериозна роля в музиката – наскоро пя и в албума на Дуа Липа Club Future Nostalgia remix. Ето какво сподели тя по повод 35-те си години на сцената в интервю за „Вог“.

 

„Не избирах съзнателно стила си на обличане. Но ако ме питате кой ми беше любимият, ще ви отговоря веднага – розовата коса и шините. Докато пътувах по турнета, нямах стилист. Но в интерес на истината имаше едно момиче, което ми шиеше евтини костюми. Избираше платове, след това ми ги представяше и изчакваше да й кажа: Искам жълти панталони с такъв орнамент. След това тя започваше работа и ми ги пращаше по куриер на някоя спирка от турнето.“

Гуен Стефани с Дуа Липа.

Но дори и ако Гуен Стефани скромно да обяснява, че славата й на модна икона  е чиста случайност, то по отношение на статуса си на поп легенда тя е категорична, че не е такава. За това и записва „Нека да се запознаем отново“.  Тази песен е вид тест – искат ли хората да чуят още нова музика от нея. Тя е изненадана, че певици като Дуа Липа знаят коя е.

„Знаете ли кое е много забавно? Когато други музиканти, които даже не са ти връстници, защото са много по-млади от теб, те питат дали искаш да станеш част от проекта им, сякаш те познават. Това много ме ласкае и ме кара да се вълнувам.“

Гуен Стефани с групата си No Doubt.

Музикалната критика обаче смята, че в известна степен изпълнителката малко преиграва. Но на нея лесно може да й се прости – хитовете на No Doubt издържаха теста на времето и все още разплакват. Но въпреки това към Стефани валят въпроси: Защо й е новата песен да се казва „Нека да се запознаем отново“ –  Не смята ли, че е достатъчно известна?

Поставена натясно, Гуен Стефани разкрива тайната – виновник за заглавието е младият продуцент Люк Николи, който я представя на приятеля си и автор на песни Рос Голан. При срещата им изпълнителката казва: „Знам, че знаеш, че съм Гуен Стефани и че съм направила доста неща, но нека сега се опитаме да си станем по-близки и да ти разкажа как се чувствам на моята възраст.“ Голан наистина сякаш влиза в главата на поп легендата и измисля репликата „Нека да се запознаем отново“.

Тя много напомня на песента й със заглавие What You Waiting For? („Какво чакаш?“) –  защото и в двете песни става дума за кръстопът в кариерата и в живота. При „Нека се запознаем отново“ обаче Гуен Стефани с леко неудобство пита: „Може ли да ви дам още музика? Става ли?“

Тук се появява естественият въпрос: Как се появява това усещане, че публиката вече няма нужда от музиката на онзи изпълнител, който се е задържал дълго време по върховете на музикалната индустрия?  Самата Гуен Стефани няма отговор. Признава, че обича да слуша старите песни на New Order, записите на Принс – Raspberry Beret и че не й трябва нищо ново.

Така изглежда Гуен Стефани днес.

А на неприличния въпрос дали вече не се чувства възрастна за поп сцената, Гуен Стефани се разсмива, а после искрено си признава: „ Да, понякога си мисля, че съм с изтекъл срок на годност. Друг път си казвам: „Не съм умряла. Защо да спра точно сега? Ако на някой не му харесва, да изключи телевизора или радиото и да не слуша и гледа. Аз ще си продължа да работя.

Иначе още не мисли за завещанието си. Радва се, когато открива нещо, напомнящо на нейните песни, в актуалните хитове, в които се чувства носталгията по 90-те години.

Гуен Стефани със сина си Кингстън.

„Имам 14-годишен син и той има голяма роля в това да открия себе си и да се върна към времето, когато открих ска музиката. Странно е колко бързо лети времето, особено когато си майка на три момчета. Прекарах ужасен период в живота си – разводът ми през 2015 г. с Росдейл. Тогава се съвзех единствено благодарение на последния си албум. Този албум от 2016 г. бе записан единствено и само за да си спася живота.

В новата ми песен „Нека да се запознаем отново“ вече ми се иска да ви провокирам да се усмихвате. Замисляйки я, започнах да изучавам отново регето и изгледах всички документални филми по BBC. До 1962 г. Ямайка е била британска колония, след това тя получава независимост и се създава ска стила. В него струи радост, празничен дух. След това се появява втора вълна от ска стила, произлизащ от пънка и свързан с хората от Ямайка, работещи в Лондон. Те обаче са обект на расистки нападки и постоянно си повтарят: „Ние искаме да сме обединени. И това, което ни държи заедно, е ска“.

„И реге, и ска са радости, забавни места, където културите се събират. И за това се идентифицирах с тази музика – в името на сближаването на културите и празника.“

Само това да са научили феновете на Гуен Стефани за 35-годината й кариера е достатъчно. Благодарим ти, Гуен.