Грандиозна изложба, посветена на историята на лукса

Лувърът в  Абу Даби откри грандиозна изложба, посветена на историята на лукса. Музеят показва предмети, които са били считани за ценни в различни епохи, от древните цивилизации до наши дни. В експозицията участват 350 експоната от 30 държави. Става дума за бижута, дизайн, произведения на изкуството, уникални тоалети, мебели и колекционерски дизайн.

„10 000 години лукс ” е  безпрецедентен съвместен проект на Лувъра в Абу Даби с френски музеи и най-вече с Парижкия музей на декоративните изкуства. Неговият директор Оливие Габе е и куратор на изложбата: „Луксът днес ни заобикаля навсякъде: в предмети, образи, език. Тази изложба е съставена от редки вещи, съхранявани във френските национални музеи, но и от  последните археологически находки в Абу Даби. Ние предлагаме нов начин за разбиране на понятието лукс и за проследяване на неговия исторически произход “.

В 12-те зали на изложбеното пространство организаторите са се постарали не само да представят ценни вещи, но и да формулират самата същност на концепцията за лукса и неговата еволюция – от древните цивилизации на Месопотамия и Близкия изток, където стойността на предметите се е определяла главно от високата им цена и редките материали, през Средновековието, когато предметите започват да пътешестват из света, благодарение на новите търговски пътища и развитието на технологиите, до Париж, който се превръща в еталон на лукса през ХVІІ век, и дизайна на ХХ век със стремежа му към простота и минимализъм. Изложбата представя феномена на модните къщи с прочути имена, както и винтидж тоалети от модни корифеи като Коко Шанел, Елза Скиапарели, Кристиан Диор, Ив Сен Лоран, Карл Лагерфелд, Азедин Алая, както и съвременни шедьоври на известни марки, включително Cartier , Hermès, Louis Vuitton, Van Cleef & Arpels.

Изложбата ще бъде придружена и от културна програма,включваща поредица от концерти и пърформанси. Експозицията е отворена от 30 октомври 2019-а до 18 февруари 2020 година.