Елън Мъск: „Ваканцията ще те убие“

Големите успехи на Илън Мъск се дължат най-вече на упоритостта и постоянството му. През 1999-а той продава първата си компания Zip2 Compaq за около 300 млн. долара. След това стартира X.com, който в крайна сметка става PayPal. През 2002 г. eBay купува PayPal за 1.5 млрд. долара. Пак през същата година Мъск основава SpaceX на стойност 33 млрд. долара, а през 2003 – компанията Tesla с пазарна цена от около 57 млрд. долара.

Постигайки големите си успехи предприемачът почти не разполага със свободно време, но въпреки това твърди, че „ваканцията убива“. Мъск казва, че за да създаде успешните си  стартъпи е трябвало да работи повече от 100 часа седмично.

Впрочем това почти не се е променило. През 2018-а, например, милиардерът спеше в завода на  Tesla, опитвайки се да поправя дефекти на автомобилите Model 3: „Нямам време да се прибера вкъщи и да си взема душ.  По принцип не мисля, че хората трябва да изпитват трудности и да работят безкрайни часове, а изпълнителният директор да излиза в отпуск“.

Но защо ли говори толкова зле за почивката?

През 2015-а Мъск заяви, че за повече от десетилетие се е опитвал да се отдъхне само два пъти, като това винаги е било свързано с проблеми: „Първият път когато си отпуснах седмица, избухна ракетата Orbital Sciences, както и ракетата на Ричард Брансън Virgin Galactic. А вторият път избухна моята ракета. Урокът е – не взимай почивка“.

Доста преди това, през септември 2000 г., Мъск решава да излезе в отпуск за да замине на меден месец с първата си съпруга Джъстин. И незабавно получава лоши новини. По онова време той е изпълнителен директор на X.com и шефовете на компанията са недоволни от неговото ръководство. Докато Мъск е в самолета със своята половинка, мениджърите му изпращат писмо, че са снели доверието си от негоу и че го заменят на поста изпълнителен директор с Питър Тил. В резултат от Сидни, Австралия, Мъск трябвало незабавно да вземе обратен полет за Пало Алто, Калифорния.

Но може би най-лошата ваканция на предприемача е през декември, същата година, когато двамата с Джъстин решават все пак да осъществят медения си месец. Мъск планира двуседмично пътуване до Бразилия и Южна Африка. Докато са в Южна Африка, обаче, се заразява с тежка форма на малария. Следват неправилни диагнози в две болници, в резултат на които предприемачът се намира „много близо до смъртта“, преди започне адекватно лечение. „Това е моят урок, – казва Мъск в книгата си. – Ваканцията ще те убие.“

След тези неуспешни опити да се отпусне, милиардерът все пак е осъществил поне два спокойни отпуска – в Чили и в Австралия.