Градина под наем – модно хоби по време на пандемия

„Искате да отглеждате сами екологично чисти зеленчуци, но нямате собствена градина? Ние ще ви помогнем”, с това предложение пред пет години собствениците на земи край Кьолн Ханс-Георг и сина му Себастиан Пол се обръщат към гражданите на своя уебсайт. Оттогава напливът от желаещи не стихва.

 

На пролет фермерите изорават полетата между Кьолн и градчето-сателит Фрехен и отдават под аренда 160 парцела. Стойността на наема от пролетта до есента е 300 евро. Цената не е висока, предвид факта, че фермерите не само изорават, но и засяват голяма част от всеки участък с 30 вида различни зеленчуци и билки, и доставят на градинарите вода за поливане два пъти седмично. Останалото е работа на арендаторите. По данни на фермерите парцел от 4 на 25 м осигурява зеленчуци за четиричленно семейство в продължение на година.

Ханс-Георг и Себастиан Пол.

„Идеята ни изцяло оправда очакванията, – разказва младият фермер Себастиан Пол. – Ние обработваме сами всички земи, които принадлежат на семейството ни, и продаваме реколтата на градските пазари и в собствения си магазин. Не използваме сезонни работници и с времето разбрахме, че работата е прекалено много, затова решихме да отдаваме парцели под наем на гражданите”.

Според признанието на самите фермерите, те нямат голяма изгода от това начинание, с арендата на практика покриват разходите си, затова пък земята не пустее, а служи на хората. Идеята на фермерите се оказала толкова популярна, че семейството на Пол е решило да я разшири, предлагайки на градинарите-любители още 30 парцела, но вече в самия Фрехен – градчето-сателит на Кьолн.

„Искахме семействата да покажат на децата си, че грахът и другите зеленчуци не растат в бурканите, които се продават в супермаркетите, а се отглеждат на полето. А какъв труд стои зад всичко това, трябва да научат не само децата, но и възрастните”, – усмихва се младият баща, 27-годишният фермер Себастиан.

Вместо летен отпуск – работа в градината

Аника Бреде е майка на 10-месечни близнаци, които изискват много внимание. Но тя намира време да се грижи за своя парцел. „За мен това е първи опит и първи зеленчуков сезон. На практика спрях да купувам зеленчуци от магазина. В гардината ми растат лук, краставици, картофи, моркови, патладжани, дини и тикви. И това много ме радва” – споделя Аника.

По думите й сегашните пролет и лято, когато хората бяха принудени да са в социална изолация заради пандемията, са им осигурили много повече време за градините. „Идвам тук по два-три пъти седмично, и винаги съм в добро настроение, когато се прибирам вкъщи с пресни зеленчуци. Осигурявам с тях не само моето семейство, но и приятели, които ми помагат” – подчертава Аника.

Догодина тя ще тръгне на работа и не знае дали ще се справи с градината, съвместявайки трудовите си задължения с отглеждането на двете си малки деца. Много е възможно да отстъпи парцела си на приятели или да си раздели арендата с тях. Съседите по градина на Аника са също млади семейства, които идват с децата си.

Младата майка Аника Бреде и приятел на семейството, който й помага в градината.

Пето лято в градината

Семейната двойка Георг и Силвия Рунге живеят на 20 минути ходене пеша от парцела, който обработват. И вече пета година отглеждат собствени зеленчуци. „Имаме собствена градина в дома си, но това не ни стига, затова се зарадвахме на възможността да наемем допълнителен парцел”, признава Георг. Съпрузите отдавна не купуват зеленчуци от магазините, за тях е важно да имат екологично чисти продукти на масата си. Според договора фермерите осигуряват вода за поливане, оръдия на труда и помагат със съвети. „За пет години се сдобихме със собствен градински инвентар, за да бъдем по-независими”, – казва Силвия.

В съседство е парцелът на брат й. Той е първият арендатор в семейството, който „повлякъл крак” за останалите роднини. „Събираме богата реколта и с удоволствие прекарваме свободното си време в тази градина. Тук разширихме кръга си на общуване и взаимно споделяме опита си в отглеждането на зеленчуци”, – подчертава Георг.

Парадът на градинските чучела

Първи на парцелите се появяват градинските чучела, разказва семейната двойка. През пролетта това е много ярко зрелище – на всеки от 160-те участъка по едно пъстро чучело. Изглежда както истински парад, или както казват жителите на Кьолн, карнавал на чучелата. Градинарите се отнасят творчески към тази работа. Но според семейство Рунге, чучелата плашат само птиците, докато с мераклиите да събират чуждата реколта е много по-сложно. „Преминаващи отмъкват около 10 на сто от реколтата. От това най-много страдат парцелите, разположени близо до пътя. Те не се охраняват – всеки може да влезе и да обере каквото му хареса. Но това не се случва много често„ – подчертава Георг. Неотдавна съпрузите установили липсата на голяма тиква, която била тяхна гордост. „Искахме да я занесем вкъщи, но нямаше как, защото се бяхме натоварили с много зеленчуци, а след два дни тиквата изчезна, – разказва Силвия и добавя с усмивка. – Но ние не съжаляваме, защото успяхме да я снимаме за спомен”.

Семейство Рунге наема за пета година парцел от фермерите.

Лично отгледани зеленчуци на масата

Реколтата стига на семейство Рунге за целия сезон, дори си  приготвят зимнина от нея. „Тригодишният ни племенник практически отрасна в тази градина, често го взимаме със себе си. Той яде всичко, което расте по лехите, и едва успяваме да следим дали измива зеленчуците, преди да ги хапне” –  смее се Георг. Но дори да не ги измие, няма да е голяма беда. На градинарите по договор е забранено да използват всякакви химически торове.