Германски съд поряза Тина Търнър

След първоначален успех по съдебно дело, заведено в Германия, известната американска изпълнителка Тина Търнър претърпя поражение. Ето накратко случая.

 

Удостоената с почетна награда „Грами“ изпълнителка Тина Търнър преди време заведе дело срещу баварски туроператор, продуцент на шоуто „Simply The Best – Die Tina Turner Story“ („Просто най-добрият – историята на Тина Търнър“).

Тина Търнър става известна с хита си Simply The Best през далечната 1989 година, но и до днес той продължава да вдъхновява артисти по целия свят. Такъв е случаят с Доротеа, която се превъплъщава в образа на любимата си изпълнителка. Самата Тина Търнър няма нищо общо с шоуто. Това, което я разгневява силно, е рекламният плакат, на който разпознава себе си. Оказва се обаче, че на афиша е снимана Доротеа, но тъй като приликата е поразителна, всеки може да се заблуди. Това е причината, поради която Тина Търнър завежда дело, обвинявайки продуцентите, че по никакъв начин не са обявили, че в шоуто участва не тя, а друг изпълнител.

Доротеа Флетчър и Оливер Форстер във фоайето на Окръжния съд в Кьолн.

На първа инстанция съдът потвърждава, че Тина Търнър има основание за претенциите си срещу баварския туроператор. На втора инстанция обаче жалбата й е отхвърлена. Сега тя може да се обърне към Федералния съд.

Оливер Форстер от фирмата Cofo Entertainment, която е регистрирана в Пасау и е продуцент на шоуто и организатор на турнетата, разказва, че досега Доротеа се е превъплъщавала в образа на Тина Търнър над сто пъти. Правила го е пред публика в Германия, Австрия и Швейцария, но зрителите нито веднъж досега не се оплакали, че на сцената не излиза световната музикална звезда.

Първия път, в Кьолнския окръжен съд, аргументите, изложени от Тина Търнър и нейните адвокати, се приемат. Съдът приема, че съществува известна вероятност от объркване още повече че на афиша, рекламиращ шоуто, снимката на Доротеа много прилича на истинската Тина Търнър. Ето защо според съдията би могло да се приеме, че продуцентите Cofo Entertainment използват стара или ретуширана снимка на истинската звезда. Така на първа инстанция решението на съда е, че рекламният плакат повече не бива да се използва и Cofo Entertainment нямат право да заблуждават потенциалната аудитория, че в шоуто участва истинската Тина Търнър.

Тина Търнър през 2019 година.

Cofo Entertainment обжалва решението.

На втора инстанция председателката на съда Бригите Рихтер реши делото в полза на свободата на артистично изразяване. В мотивите си Рихтер посочва, че много малко зрители биха очаквали, че истинската – 81-годишна Тина Търнър ще участва в шоуто. Освен това на плаката се вижда снимката на млада жена, което е достатъчно индикация, че на сцената няма да излезе истинската Търнър. Не на последно място адвокатите на Cofo Entertainment представили пред съдията публикации във вестници от 2020 г., които още в заглавията си съобщават „Тина Търнър се връща на сцената“. Ако тя реално е участвала в шоуто, то никакви подобни информации е нямало да излязат в немската преса. Ето защо не може да се очаква, че, след като се вдигне завесата на шоуто „Simply The Best – Die Tina Turner Story“, на сцената ще се яви тъкмо ищцата – Тина Търнър.

Това бе причината на втора инстанция съдът да отхвърли иска на американската певица. Но по-висшестоящ регионален съд е сезирал Федералния върховен съд и сега висшата съдебна инстанция трябва да се произнесе кое е по-важно – свободата на артистично изразяване или правото на лично изображение и собствено име.