Как изглежда домът от „Сам вкъщи“ в реалния живот

Едва ли има по-иконична коледна къща от тази в любимия празничен филм на милиони хора по света. Вероятно мнозина от нас са си  мечтали да я посетят, задавайки си въпроса дали тя наистина съществува. Отговорът е „да“ и мястото е село Уинетка (сега предградие на Чикаго) в щата Илинойс.

 

Култовият коледен филм „Сам вкъщи“ с участието на Маколи Кълкин навърши зрелите 30 години, но обичта и манията по него едва ли скоро ще затихнат.

Голямата тухлена сграда, построена в колониален джорджиански стил, е видима през повечето време в празничната кинолента. Намира се само на 32 км от центъра на Чикаго, което я прави лесно достъпна за посетители.

Преди девет години Мариса Хопкинс, агент на недвижими имоти, успява да заснеме видео на луксозното жилище, малко преди то да бъде пуснато за продажба на пазара срещу крупната сума от 2.4 млн. долара.

Къщата може да е известна, но ние сме само семейство, което живее в нея.“ – споделя тогавашната собственичка Синтия Абендшийн.

Отляво: Спалнята на родителите на Кевин, отдясно: как изглежда една от шестте спални.

Ейми Уилкинсън от Vanity Fair разказва, че снимачният екип използвал сградата за екстериорни и интериорни кадри – най-вече на дневната и главното стълбище. Сдобиването с необходимия видео материал отнело няколко месеца. Но докато операторите снимали на първия етаж, на семейство Абденшийн му се наложило да живее в импровизиран апартамент над него.

Фоайето и трапезарията.

Любопитно е да се спомене, че по данни на вестник Inside Edition и компанията за недвижими имоти Zillow, Синтия и съпругът ѝ Джон купуват архитектурния шедьовър, ширещ се върху площ от половин акър и разполагащ с шест спални и шест бани, през 1988-а за 800 хил. долара. Впоследствие американското семейство най-накрая успява да го продаде през 2012 г. за 1.5 млн. долара както съобщава местният ежедневник Chicago Tribune.

Разликата между филмовото и реалното стълбище.

В приветливото видео на Мариса, което можете да видите оттук – https://www.youtube.com/watch?v=qtn-CZoeVpU&feature=emb_logo , веднага се забелязва, че докато екстериорът е непокътнат, интериорът е бил сменян поне няколко пъти през годините. Атмосферата, за щастие, си остава все така непроменена както и преди три десетилетия. Фоайето, например, създава усещането, че Кевин всеки момент може да се спусне по стълбището с шейната си. Но според Мариса Хопкинс това е постижимо само във филмите, тъй като снимачният екип построява специална рампа за известната сцена.

Кухнята.

Но домът на семейство Абендшийн е използван не само за снимките: „Те пак прекарваха времето си в къщата, дори когато не снимаха. Маколи Кълкин използваше стаята ми, за да учи с частния си учител, а брат му Кийрън обожаваше да виси в нея.“ – разказа неотдавна детските си спомени Лора Абендшийн в токшоуто This Morning.

Сцени от филма.

Да, жилището изглежда много по-различно в реалния живот, но нали това е Холивуд! Въпреки че през повечето време (от 1990-а до 2012-а) къщата изглежда досущ като тази от филма.“ – резюмира госпожа Хопкинс пред Business Insider. По думите ѝ „новите стопани държат много на личното си пространство“, и затова моли всички заклети фенове на „Сам вкъщи“ да уважават спокойствието им.