Габриела Пиконе – италианката, която пренася Сицилия в Ню Йорк

Разказваме ви за талантливата сицилианска художничка Габриела Пиконе, която не само пленява американците със своите творби, но и пренася Сицилия в Съединените американски щати.

 

Габриела Пиконе е сред онези италианци, които успяват да постигнат „американската мечта“ отвъд огромния Атлантически океан. Отраснала между Липари на остров Сицилия и Ню Йорк, даровитата дама, водена от страстта си към изкуството, се записва в училището по дизайн на Роуд Айлънд (Rhode Island School of Design). Завърша го през 2010-а, а само след 9 години отваря и собственото си ателие – Idda. Думата на сицилиански диалект означава „неин“ – по този начин Габриела отдава дължимото на всички нейни роднини и близки приятели от женски пол.

Габриела Пиконе в своето ателие.

Арт студиото на Габриела започва своя живот с идеята да популяризира сицилианската история и изкуство сред доминиращата англо-американска култура в Нова Англия. Творбите ѝ са шарени, разчупени и ведри – от шалове и картини до парео и керамики. Мотивите ѝ обикновено са вдъхновени от библейските разкази; римската митология; природата и Средиземно море; кухнята, фолклорът и ежедневието в Италия.

Le Grazie, гуаш върху хартия.

Всяко хранене е свещена традиция – цялото семейство сяда на масата, наслаждаваме се на приготвената храна, говорим си, разказваме си разни истории, смеем се. Затова толкова исках и работата ми като художник да запознае хората с италианските ни обичаи – колко сплотени сме и как се събираме цялото семейство около масата.“ – разказва сеньора Пиконе.

Luci, Ventu, Hestia, порцелан и керамична глазура.

За италианката е интересно да се спомене, че не само е работила 4 години като директор по комуникациите в манхатънската галерия R & Company, но и че редица влиятелни издания – списания и вестници – са писали за нея: Architectural Digest, New York Magazine, Süddeutsche Zeitung, Vogue Russia, La Galleria Magazine и други.

Възглавница Venere.

Оттук можете да разгледате и други шедьоври на Габриела Пиконе https://www.iddastudio.com/ .