Френските милиардери не бързат да плащат за Нотр Дам дьо Пари

Големите бизнесмени, които обещаха публично да дадат стотици милиони долари за възстановяването на изгорялата през април катедрала, засега не са дали пукната пара.

 

Основните дарения в блатоворителните фондове, събиращи пари за възстановяването на църквата идват от редови американци и французи. През юни те ще направят първия превод от 3.6 млн. евро. Парите са необходими, за да се изплатят възнагражденията на 150 работници, възстановяващи Нотр Дам дьо Пари след пожара на 15 април.

„Големите меценати още не са платили нито цент“, казва официалният представител на катедралата Андре Фино. По думите му едрите предприемачи искат да знаят за какво ще бъдат похарчени парите им, а не просто да дават заплати на работниците.

 

Бернар Арно

 

След ужасяващия пожар редица от най-богатите семейства във Франция, както и големи компании, обещаха да дарят за възстановяването на храма почти 1 млрд. долара. Те поеха бързо и с готовност различни задължения, сякаш се съревноваваха помежду си. Още тогава бизнесмените бяха критикувани, че зад думите им прозира суета, а не желание да помогнат за възстановяването на църквата.

През април Франсоа Пино (компанията му Kering притежава Gucci и Saint Laurent) обеща 100 млн. евро. За същата сума говореше и Патрик Пуяне, генерален директор на енергийната компания Total. Бернар Арно (чийто холдинг LVMH е собственик на Louis Vuitton и Dior) обеща 200 млн. евро. Толкова пое задължение да плати и семейството на най-богатата жена в света и наследничка на L’Oreal Франсоаз Бетанкур-Майерс.

 

Франсоаз Бетанкур-Майерс

 

По думите на Фино тези пари не са дошли, защото донорите изчакват да видят как ще потръгне реконструкцията и ще се борят за контракти.

Фамилията Пино потвърди, че не превеждала пари за възстановяването, обяснявайки това със забавяне в изпълнението на договорите за реконструкция на катедралата. Групата LVMH и семейство Арно обявиха, че подписват споразумение с фондовете, възстановяващи Нотр Дам дьо Пари, а „плащанията ще се извършват в хода на работата“.

Total обеща да плати своите 100 млн. евро чрез Heritage Foundation. Генералният директор на фондацията – Селия Веро, потвърди, че транснационалната компания все още не е платила нищо. По думите й донорите искат да знаят какви са плановете за възстановяването и да разберат дали те съответстват на вижданията на всяка от компаниите. Едва тогава ще са готови да превеждат пари.

 

Патрик Пуяне

 

„Големият въпрос е как държавата ще използва средствата“, казва Веро. Източник от фондацията, пожелал аномимност, твърди че спонсорите искат парите им да отидат за работа по реконструкцията, а не за почистване на територията.

Сега районът около катедралата се почиства от замърсяване с олово и от останките на изгорелите гори. Очаква се възстановяването на катедралата да отнеме около 5 години.