Емблематичният булевард „Шанз-Елизе“ става пешеходен

След редица други европейски градове, френската столица също възнамерява да започне бавно, но плавно да ограничава автомобилния транспорт, както и замърсяването на въздуха. Ето как:

 

Най-известният и красив булевард на света ще бъде резервиран вече за пешеходците, макар и това да се случва само веднъж на месец: всяка първа неделя. Така отсъди преди броени дни Парижкият Съвет, чийто президент е и актуалният кмет на френската столица – Ан Идалго.

Новото решение вече влиза в сила и ще засяга първите четири арондисмана (градски района) на Париж, през който минава „Шанз-Елизе“. Булевардът ще бъде забранен за автомобили превозни средства от 11 до 18 часа от април до октомври и от 10 до 17 ч. от ноември до март.

За мнозина парижани, дори и за туристите, това е много добре дошла новина. Да припомним, че Париж от десетилетия се опитва да бори с нарастващия автомобилен транспорт, замърсяванията и огромните задръствания.

Въздухът на града на Волтер продължава да взема челни позиции в класациите за най-замърсените градове в света (в това число и Атина и София). По едно време парижките власти даже предлагат в един да се карат само колите с четни регистрационни номера, а в други – с нечетни. Макар и това да не довежда до така желания успех…

Как изглежда емблематичният булевард, когато е пешеходен.

Затова през 2016 г. Парижкият Съвет взема решението да започне от време на време да превръща „Шанз-Елизе“ в пешеходна зона. Както вече казахме, за мнозина това е много добре решение, от което на драго сърце се възползват на максимум. Подобни инициативи се наблюдават и в други европейски градове, включително и София, където „трансформацията“ е присъдена на булевард „Цар Освободител“.