Едно от най-отровните животни на планетата е вече в Пловдив

Преди броени дни Регионалният природонаучен музей в Пловдив се сдоби с нов животински екземпляр, на който му се носи славата на едно от най-токсичните и опасни животни на земята. Разказваме ви кое е то:

 

Новият “гражданин” на българския град е синьопръстенен октопод (Hapalochlaena) на име Окти и макар да е от няколко дни в музея, огромният интерес към него не стихва.

Морският обитател предимно живее във водите на Тихия и Индийския океан – най-вече близо до бреговете на Нов Южен Уелс в Австралия. Неговите отличителни външни черти са синьо-черните му пръстени, достигащи до 60 на брой, и жълтеникавата кожа. Макар като цяло да е кротък и мъничък (12-20 см), веднъж застрашен, за секунди може да стане много опасен. Това ясно си проличава, когато кафеникавите му петна рязко потъмнеят, а пръстените започнат да пулсират.

Бреговете на Нов Южен Уелс.

Човката му е толкова остра, че с лекота може да пробие плътта на човек, а отровата му е 10 хил. пъти по-смъртоносна от цианида. Веднъж ухапан, на възрастен човек не му остават повече от 90 минути живот, а отровата на мекотелото е достатъчна, за да убие 26 души. До този момент все още не е открита противоотрова, въпреки че ако токсините бъдат много бързо извадени от тялото на жертвата, вероятността тя да се оправи е голяма.

За първи път синьопръстенните октоподи са описани през 1929 г. от британския зоолог Гай Кобърн Робсън. През деня прекарват времето си до скалите и най-вече се хранят с малки скариди, раци и риби. Продължителността им на живот е приблизително две години.

От близо пет години се опитваме да се сдобием с този изключителен екземпляр, но бе доста сложно, защото трябваше да пристигне от Индонезия през Германия. Реално погледнато това е най-опасното и отровно животно на планетата.“ – разказва гл. ас. д-р Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив.

Регионалният природонаучен музей в Пловдив.

Любопитно е да се спомене, че освен Окти, в музея се намират и някои от най-отровните риби на планетата. Можете да ги видите на живо на адрес улица „Христо Г. Данов“ № 34 в Пловдив всеки делник от 08.30 часа до 17.00 часа и през уикенда от 09.00 часа до 17.00 часа.