„Сотбис“ продават колекцията на Кристо и Жан-Клод

В парижката централа на международната аукционна къща „Сотбис“ се откри изложбата Unpapapped: The Hidden World of Christo and Jeanne-Claude („Неразопаковано: Скритият живот на Кристо и Жан-Клод“) . Тя е подредена малко преди предстоящата й разпродажба. В нея са изложени произведения на изкуството от нюйоркското ателие на Кристо и Жан-Клод. Синът на художниците Сирил (Кирил) се надява от разпродажбата да събере пари за мемориален фонд и за осъществяването на последния проект на родителите си – опаковането на Триумфалната арка в Париж.

 

Кирил (Сирил) със своя колежка – фотографката Мари Уилкинсън.

Желаещите да наддават, ще могат да си купят произведения на Анди Уорхол, Герит Ритвелд, Хуан Миро, Клас Олденбург, Бен Вотие, Ив Клайн, Марсел Дюшан, Нам Джун Пайк, Лусио Фонтана, Кийт Херинг.

Това са артисти от такава величина, а като добавим и имената на собствениците на колекцията, някой би се пошегувал, че това е „аукционът на века“.  Акцията може да се сравни с разпродажбата на колекцията на Пиер Берже и Ив Сен Лоран през 2018 г. от същата „Сотбис“, донесла й 28.45 милиона евро. В случая с колекцията на Кристо и Жан-Клод става дума само за подаръци – малки знаци на приятелство, които великите художници са си разменяли. И според предварителни оценки стойността й е далеч по-скромна – между 4 -5 милиона евро.

Столът на Герит Ритвелд.

Първият артефакт е стол. Любопитна подробност е, че когато Кристо и Жан-Клод пристигат в Ню Йорк през 1965 г., те нямат нищо – не са име, нямат пари, но имат стол! Тази работа на класика на холандския авангард Герит Ритвелд Кристо заменя срещу една своя работа. И днес този уникален предмет се продава на цена между 80 000-120 000 евро.

Всички произведения на изкуството, предложени на търга, са докарани специално от Ню Йорк. Домът на Кристо и Жан-Клод на „Хауърд стрийт“ 48 им е служил и за приемна, и за работилница, и за галерия, и за апартамент. На въпросния адрес те наели два етажа. При настаняването им помогнал скулпторът Клас Олденбург, а художникът Гордън Мата-Кларк им сглобил шкафовете.

През 1972 г. Кристо и Жан-Клод купили и останалите етажи от сградата, като превърнали 5-етажната постройка, намираща се на границата на артквартала „Сохо“ и Китайския квартал, в своя главна щаб квартира. Оттам започнали да подготвят своите най-силни проекти: опаковането на Райхстага в Берлин, на „Сентръл парк“ в Ню Йорк. За мащабните си проекти двамата артисти събирали средства от произведенията, които Кристо продавал. От време на време богати хора, меценати и щедри ценители на изкуството, идвали на „Хауърд стрийт“ 48, гостували на двойката, а после се изкачвали по скърцащото стълбище до залата, където двамата артисти показвали свои работи.

„Джеки“ на Анди Уорхол.

Изложените произведения в „Сотбис“ в Париж заемат целия първи етаж. Това са тридесет от най-значимите творби от колекцията на Кристо, които предстоят да бъдат обявени за продажба на 17 февруари, а останалите, не толкова ценни и по-евтини, ще се продават в продължение на цяла седмица – от 15-ти до 18-ти февруари. Най-скъпата творба е „Джеки“ на Анди Уорхол, за нея е обявена ориентировъчната цена между 700 хил. евро и 1 млн. евро. Три други работи на Уорхол са оценени между 8-20 хиляди евро. За малка картина на Лусио Фонтана -Concetto Spaziale, Attesa, която е с надпис – посвещение, обявената цена е между 300-500 хил. евро. „Неозаглавен син монохром“ от 1958 г. на Ив Клайн се предлага за 100-150 хил. евро, а прекрасната работа на бащата на видеоарта – Нам Джун Пайк, озаглавена „Сонатина за златната рибка“, се предлага на цена между 15-20 хиляди евро. Тя представлява телевизор, превърнат в аквариум, олицетворение на съвременните политически новини.

„Триумфалната арка“ в Париж.

Има и творби на самия Кристо. Те са оценени на стойност между 200-300 хил. евро. Това са проекти на жълтите чадъри в Калифорния. На входа на залата виси последният, недовършен проект на Кристо – скица на Триумфалната арка, увита в плат. Идеята на скицата е да обясни каква е целта на аукциона. Синът Сирил (Кирил) се надява, че Триумфалната арка все пак ще може да бъде опакована.

„Още миналата пролет се надявахме да открием изложба в Центъра Помпиду, която да носи заглавието „Кристо и Жан-Клод. Париж! ”, но COVID-19 провали всичките ни планове, а на 31 май 2020 г. 84-годишният Кристо почина в Ню Йорк, без да дочака изложбата си.

Сред работите, приготвени за аукциона, има и една много ранна работа на прочутия художник – артефакт, увит в избелял плат. „Кристо правеше разлика между увит и опакован предмет“ – обясняват от „Сотбис“. Ако нещо е много известно, Кристо го опакова, а ако не е – го увива. Към момента е загадка какво стои увито в избелелия плат. И никой не  знае – нито синът на художника, нито експертите на „Сотбис“. Удоволствието да научи тайната ще има онзи купувач, изкушен от изкуството, който ще е готов да плати за него между 100-150 хиляди евро. Така той ще се върне през 1961 г. – годината на създаването на артефакта.

Изложена е и една забавна работа на художника Бен Вотие – желязна кутия, запечатана с восък, с надпис „Тайнствена кутия – да не се отваря“. Тя е подарена на Кристо за Коледа през 1962 година. Цената, на която се продава, е между 4-6 хил. евро.

Тайнствената кутия е като намигване, напомнящо за почти забравения начин на съществуване на изкуството, като свидетелство за приятелство между художниците. Те си остават сантиментални знаци, при които историята около получаването на дадена работа е много по-ценна от самата нея. Експертите на „Сотбис“ добре знаят това – и вероятно са включили тези лични истории в цените.