Джуди Денч изригна срещу Netflix

Две седмици преди лансирането на петия сезон на нашумелия сериал „Короната“ по Netflix, 87-годишната британска звезда разбуни духовете. Ето защо:

 

Популярният сериал на американската платформа за стримийнг от 2016 г. се сдобива с пети сезон, който ще бъде пуснат на 9-ти ноември. Два месеца след смъртта на Елизабет Втора.

Ала дори преди лансирането му, това ново телевизионно продължение пак успя да разбуни духовете. Бившият британски премиер Джон Мейджър, заемал поста между 1990-1997-а, даже осъди съдържанието му. Според пресата на острова, политикът не би оценил епизод, развиващ се по негово време, в който се говори за хипотетичен заговор на принц Чарлз, целящ отнемането на корона от майка си. Но не само бившият министър-председател смята така…

Джон Мейджър.

На 19-ти октомври, по информация на Variety , знаковата актриса Джуди Денч също изригна срещу Netflix чрез отворено писмо, адресирано до вестник The Times.

Дейм Джуди Денч.

Едва ли има човек, вярващ повече от мен в творческата свобода, но това вече е пълно безобразие. Колкото повече драма се създава в наши дни, толкова повече това потъпква тънката граница между историческата истинност и сензационната грубост. Например, обидното намекване, че принц Чарлз (актуалният Чарлз III) лично е бил поискал от майка си да абдикира в негова полза. Или че родителството на майка му било толкова недостатъчно и ужасно, че като нищо би си заслужила доживотна присъда…

В писмото си английската дама даже помоли Netflix, преди лансирането на новите серии, да преосмисли и да промени съдържанието на всеки един проблемен епизод „в името на опечаленото кралското семейство и нацията, като знак на уважение към суверена, който тъй вярно е служил на народа си в продължение на 70 години, запазвайки собствената си репутация сред техните абонати от Обединеното кралство“.