Двойните стандарти на „Фейсбук“

„Фейсбук“ прави вътрешно разследване защо хаштагът #saltbae е блокиран, след като на него е публикувано видео, в което известен готвач в Лондон подава пържола, приличаща на златна, на член на Виетнамската комунистическа партия.

 

Готвачът е турчинът Нусрет Гьокче (1983), който е собственик на верига ресторанти, където се предлагат стекове и пържоли.

Той има заведения в Турция, Великобритания, Гърция, САЩ, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия.

Нусрет Гьокче.

Гьокче е роден в Ерзурум – град в Източна Турция, където към днешна дата благодарение на печалбите от ресторантите си е построил училище. Самият той е учил само до 6-и клас, след което, поради финансови причини, е бил принуден да започне работа в месарница.

Все още няма информация каква е причината за блокирането на хаштага. При опит човек да отвори страницата, се изписвало съобщението, че съдържанието, публикувано на нея, нарушава стандартите на „Фейсбук“.

По-късно от платформата обявиха, че са отблокирали хаштага, до който реално никой потребител на „Фейсбук“ не е имал достъп – не само хората от Виетнам. А защо този член на комунистическата партия е толкова важна личност? Става дума за То Лам – министърът на обществената сигурност на Виетнам, на когото турският готвач сервира инкрустирана със злато пържола.

Нусрет Гьокче и златната пържола.

Притеснителното е, че нейната цена е 1450 паунда или 1960 долара, докато официално месечна заплата на То Лам е само 16 млн. виетнамски донги или 705.47 долара.

Скандалният кадър с виетнамския министър.

В отговор на официално запитване на журналисти от Ройтерс до външното министерство на Виетнам кой е платил вечерята на То Лам, оттам запазили пълно мълчание.

Виетнамският министър е бил на работно посещение в Обединеното кралство по повод климатичната конференция на ООН – COP26.

От Ройтерс уточняват, че виетнамските власти редовно изпращат сигнали до „Фейсбук“ за блокиране на профили, където се разпространява „антидържавно“ съдържание.

От „Фейсбук“ обаче отказаха за коментират дали са блокирали хаштага на ресторанта по молба на виетнамското правителство.

Гьокче е известен в социалните мрежи, като още през 2017 г. предизвиква фурор в „Инстаграм“ след като поръси парче месо с огромно количество сол.

Ресторантът му в Лондон е един от най-скоро отворилите врати – той работи от септември 2021 година.

И докато „Фейбук“ налага цензура върху пържоли, инкростирани със злато, в същото време платформата спокойно рекламира вече пет години стратегическа игра, посветена на Третата световна война. Тя се нарича „Конфликт на нациите: Трета световна война“.

Авторите на играта симулират, че Третата световна война е започнала, като поставят въпроси от типа: Какво би станало, ако Иран обяви Третата световна война? Какво би станало, ако Мексико нахлуе в Съединените щати? Какво би станало, ако Франция се опита да спре Brexit и атакува Великобритания?

Желаещите могат да си изберат сценарий, да решат в редовете на чия армия искат да се бият и да започнат играта. И всичко това – напълно безплатно.