Доходното здание в Русе ще заблести с нова визия

Една от перлите на крайдунавския град в най-скоро време ще бъде ремонтирана. Проектът ще включва както реставрация на основните фасади, така и реконструкция на електрическата инсталация. Ето какво друго се знае до този момент:

 

След като община Русе кандидатства пред Министерството на културата, преди броени дни тя най-сетне получи одобрение за финансова подкрепа на Доходното здание. Паричните средства ще бъдат вложени в консервационно-реставрационните работи по емблематичната русенска сграда, която е и архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение.

Както вече казахме, реставрационните дейности ще бъдат концентрирани най-вече в запазването на красивите ѝ впечатляващи фасади и подобряването на електрическата инсталация. Наред с това е предвидено и почистване на сградата, подмяна на някои от дограмите, ремонт на покрива и изграждане на нова мълниезащита.

В Доходното здание се помещава и Драматичен театър „Сава Огнянов“.

Овен това Енчо Енчев, заместник-кмет по хуманитарните дейности на града, неотдавна сподели, че част от парите за ремонта ще бъдат дадени от самата община.

Господин Енчо Енчев.

Това е третата скорошна голяма промяна за „Малката Виена”. Както вече писахме – https://special.bg/shte-obnovyat-regionalniya-istoritcheski-muzey-v-ruse/ и – https://special.bg/v-otchakvane-muzikalnata-gimnaziya-v-ruse-da-zablesti/ , Регионалният исторически музей и бившата музикална гимназия също ще бъдат подложени на “разкрасителни процедури”.

Въздушна снимка на Русе; Доходното здание също се вижда на нея.

А сега да разкажем малко за историята на Доходното здание. Архитектурният шедьовър е дело на виенчанина Петер Паул Бранк и е построен в периода 1898-1902 г. в неокласически стил. Името му е свързано с намерението постройката да служи за събиране на доходи от всички негови помещения, предвидени за магазини, театрален салон, библиотека и казино.

Стара фотография на Доходното здание.

В Доходното здание се помещава и Драматичен театър „Сава Огнянов“. Впрочем седемте фигури на фасадата му символизират изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и полета на духа.