Днес Земята е на пауза заради цигуларя с най-бързите пръсти

Днес рожден ден празнува унгарският цигулар Роби Лакатош. Известен е като музиканта с най-бързите пръсти. Това прозвище му е дадено заради неговите виртуозни изпълнения на класика, джаз и на унгарския народен танц – чардаш.

Лакатош е роден в Будапеща, през 1965 г., в семейство на роми – цигулари, потомци на прочутия Янош Бихари, повлиял сериозно на Брамс и Лист и обявен за един от основоположниците на ромската академична музика и на музикалния жанр „вербунки“.

Роби Лакатош е на девет години, когато за първи път се качва на сцена и засвирва на цигулка в група с ромски музиканти. През 1984 г. печели първа награда на конкурс за класическа цигулка в Консерваторията „Бела Барток“ в Будапеща.

През следващите десет години той е първа цигулка в оркестър, свирещ в ресторант в Брюксел. Там го чува известният американски цигулар Йехуди Менухин, който е изключително впечатлен от начина, по който Лакатош свири Лист. Цигуларят има невероятен импровизаторски талант и е уникален композитор и аранжор, което няма как да убегне на опитния Менухин.

Йехуди Менухин.

Не след дълго Лакатош сменя ресторанта с музикални сцени като тези на Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол, Операта в Сидни и най-престижните зали в Америка, Австралия и Япония. Той свири заедно с Лондонския симфоничен оркестър, а по-късно излиза на една сцена с имена като Вадим Репин, Максим Венгеров и Найджъл Кенеди. Музикалните критици са очаровани и пишат възторжени рецензии, че когато Лакатош свири, Земята спира да се върти.

Състоянието му се оценява на над 1 млн. евро, като през последните двадесет години Лакатош присъства постоянно в класациите на топ цигуларите в света. Направил е многобройни записи, като един от най-популярните – концертът La Passion, е изпълняван в Операта в Сидни пред публика от 5000 души. Друга негова запазена марка е изпълнението на романса „Две китари“, който Лакатош изсвирва с невероятно пицикато, заради което именно и напълно си заслужава титлата „Цигуларят с най-бързите пръсти“.

През декември 2019 г. Лакатош изнесе концерт в София, където свири с бенда си джаз, романси, филмова музика, класика и чардаш. Така българската публика имаше възможност да стане свидетел на невероятното му харизматично сценично присъствие. Унгарецът е известен с екстравагантните си смокинги, препратка към славното хусарско минало.

По случай рождения ден на Лакатош чуйте две негови изпълнения – в пиесите за две китари и „Ти, черни циганино“.