Диви свине пратиха кметицата на Рим в запаса

Рим винаги е бил сред топ туристическите дестинации. Както казват древните – „Всички пътища водят към Рим“, но в последно време в италианската столица се случват странни неща.

Малко преди кметските избори в Рим, които бяха на 3-и и 4-октомври, по улиците на Рим бяха заснети как гордо се разхождат 13 диви свине.

Клипчетата бързо се разпространиха в социалните мрежи и последва буря от коментари. Най-големите зевзеци препоръчаха в Рим да се направят алеи за диви свине, други сърдито коментираха, че „прасешката история“ е от доста време, тъй като сметищата в покрайнините на Рим са идеален притегателен център за тях.

Проблемът е, че прасетата стават все по-нагли и по-нагли и най-малкото, което правят, е да измъкват закуски под носа на разсеяни столичани. Те вече отмъкват цели пазарски чанти и безцеремонно унищожават съдържанието им, свидетелстват очевидци пред италиански медии.

Вирджиния Раги.

Ето защо някак очаквано досегашната кметица на Рим загуби изборите. Вирджиния Раги, политик от Движението „Пет звезди“ не успя да убеди съгражданите си да я преизберат.

Въпреки че заради появата на свинете тя обвини общинските кметове в целия регион Лацио, в който Рим е централният град, сякаш всички решиха, че тя е единственият виновник и съответно не й гласуваха доверие. Така победата от първия тур на изборите бе поделена между Енрико Мичети, предложен от крайнодесните „Братя на Италия“, следван от Роберто Гуалтиери, от лявоцентристката Демократическа партия.

Енрико Мичети.

Енрико Мичети е радио коментатор, избран от Джорджия Мелони, която ръководи крайнодясната партия „Братя на Италия“, а Роберто Гуалтиери е бивш финансов министър.

Така Вирджиния Раги остана на трето място, без шанс да се състезава на балотажа на 13-и октомври, а Гуалтиери ще се опитва да стопи разликата и да спечели, продължавайки да обещава на римляните „извънредно почистване“ на столицата им.

Роберто Гуалтиери.

По този начин за виновник за появата на свинете се обявява именно Вирджния Раги, към която упреците са, че системно не е осигурявала достатъчно почистване на сметищата и с тях ги е привлякла към вечния град.

Но дали римляните имат основание да съдят толкова строго Вирджиния Раги?

В столицата на Чили само преди година се разхождаше пума. Органите на реда успяха бързо да я хванат и да я върнат там, откъдето бе дошла.

В Сан Франциско се появиха койоти, а в Тайланд имаше масово нашествие на макаци, които не бяха толкова голям проблем преди COVID-19, когато бяха добре хранена от туристите атракция. Със затварянето на летищата заради пандемията туристите намаляха, а маймуните огладняха и освирепяха.

В Южна Каролина се появи алигатор, но местните не само че не се пакиньосаха, но и успяха да заснемат клипче, с което нагледно показаха как трябва да се постъпи, ако човек срещне зеленото чудовище „лице в лице“ .

Но да се надяваме, че в Рим до 13-и октомври никой от предизборните щабове на двамата съперници – Мичети или Мелони – няма да реши да плаши избирателите с алигатори. Едни диви свине са достатъчни.