Disney: След Херкулес дойде ред и на Пърси Джаксън

Бестселърите на американския писател Рик Риърдън също ще бъдат удостоени със собствена емисия по нашумелия телевизионен канал Disney +, който стартира на 12-ти ноември миналата година. Ето какво се знае до този момент.

 

Повече от очевидно е, че компанията на Уолт Дисни е на вълна древногръцки митове и легенди. След като преди броени дни обяви, че ще направи игрална версия на „Херкулес“ от 1997-а, за която списание „Banker Special“ вече писа – https://special.bg/disney-i-vherkulesv-stava-igralen-film/, дойде ред и на приключенията на полубога Персей (Пърси) Джаксън.

Щастливата новина бе обявена от самия автор в Twitter, което на свой ред вдъхна надежда на феновете за една по-добра адаптация на писмения труд на Рик Риърдън. Припомняме, че първите две книги от поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ – „Похитителят на мълнии“ и „Морето на чудовищата“, се появиха на големия екран през 2010-а и 2013-а. Но въпреки големия фурор и добрите им боксофиси, очакванията на почитателите, филмовите критици и даже на самия създател на романите, не бяха оправдани.

В интерес на истината, двата филма не бяха чак толкова зле, но, тези, които преди това са прочели книжните им версии, веднага забелязаха огромната разлика между тях и кинолентите. Макар актьорската игра, бойните сцени и специалните ефекти да бяха на ниво, все пак липсваха важни факти и герои, на моменти историята бе разказана набързо и бяха неглижирани дребни, но важни детайли.

Сцена от първия филм, от ляво надясно са Гроувър Ъндърууд, Пърси Джаксън и Анабет Чейс.

Допълнително Рик Риърдън се оплака в своя блог през 2018-а: „Видях завършения сценарий и какво правят на снимачната площадка и разбрах, че трябва да отстъпя за собственото ми спокойствие.“ Той добави, че множество пъти е изпращал електронни писма до продуцентите с молбата да не правят Пърси Джаксън по-възрастен, отколкото е в книгите (във филма той е изобразен като 17-годишен младеж, а в началото на романите е само на 12), освен това критикува лошо написания сценарий и употребата на вулгарен език.

Рик Риърдън с издадените си романи за Пърси Джаксън.

Впрочем, за американеца това ще бъде идеалната възможност да участва директно в творческия процес. Сътрудничейки си с 20th Century Fox, който екранизира двата му писмени труда, той разбира с известно закъснение, че няма да му позволят за участва в решенията и работата на киностудията. Така или иначе Disney се цели в аудиторията между 10-12 години, което означава, че този път Рик Риърдън може да си отдъхне – синът на Посейдон ще започне своите приключения на зададената от него възраст. И едва ли някой ще допусне юноша да учи зрителите на ругатни.

На този етап не можем да споделим много, но сме изключително развълнувани от идеята за игрален сериал от най-високо качество, като се придържаме към оригиналната история на Пърси Джаксън от петте книги, започвайки с първи сезон от „Похитителят  на мълнии“. Бъдете сигурни, че този път аз и Беки (съпругата му) ще участваме директно във всеки аспект на шоуто.“ – обясни Рик Риърдън.

Въпреки че все още не няма официално обявена дата на излизане, а официалният актьорски кастинг не се е състоял, нека да припомним някои от известните артисти, които участваха в първите два филма. Те са Логан Лерман в ролята на Пърси Джаксън, Александра Дадарио в ролята на Анабет Чейс, Брандън Т. Джаксън в ролята на Гроувър Ъндърууд, Мелина Канакаридис в ролята на Атина, Ума Търман в ролята на Медуза и Пиърс Броснан в ролята на Хирон.