Датски изследовател: Пандемията ни направи по-щастливи

Според различни социологически изследвания Дания е сред най-щастливите нации в света. Датчанинът Майк Вайкинг, автор на книгата Happy Moments и консултант на министър-председателите на северните страни по въпросите на влиянието на социалните медии върху младите, коментира резултати от мащабно проучване как COVID-19 се отразява на усещането за щастие. Ето по-любопитните му наблюдения.

Пандемията лиши огромна част от хората по света от социални контакти, предизвика в тях неприятни емоции като безпокойство и чувство за самота. Но според Майк Вайкинг това не означава, че като цяло хората са станали по-нещастни.

Майк Вайкинг.

В основания от Вайкинг Институт за изследване на щастието работят 10 анализатори – те събират информация, след което я интерпретират и после съветват правителства, фондации, работодатели и амбициозни инвеститори, които искат да вложат парите си в положителна промяна в света.

Да намериш количественото измерение на щастието е трудно, но не и невъзможно, казва Вайкинг и добавя: „Ние измерваме много неща, които са субективни, като стрес, самота и депресия, така че нищо не ни пречи да измерваме и щастието“. По време на пандемията сътрудниците на Института за изследване на щастието са провели анкета с 3211 души, които отговаряли на въпроси в рамките на шест потърсвания в отрязък от три месеца.

Усещането за щастие било „разделено“ на три съставни части – цялостно удовлетворение от живота (анкетираните трябвало да отговорят на въпроса „Като се има предвид всичко, което се случва около вас, колко сте доволни от живота си?“); настроение през деня („Какво е настроението ви днес?“) и усещане за цел или смисъл („Поставили ли сте си някаква по-сериозна цел, която искате да постигнете в близката една година?“).

Благотворителна акция в индийски хотел.

В крайна сметка проучването установява, че макар и пандемията много сериозно да се е отразила на настроението на анкетираните, тя не е засегнала желанието им да си поставят по-високи цели и да се стремят към по-смислено прекарване на времето. И проучване на ООН отчита, че през последната една година тъгата и безпокойството са се увеличи с 10%, но в същото време усещането за удовлетвореност от живота е останало на същите нива като предишни години. Ето защо не е учудващо, че някои хора по време на пандемията от COVID-19 са били по-щастливи в сравнение с друг път.

Вайкинг изобщо не се учудва. Първо, сериозно са намалели изтощителните пътувания до работното място, второ – прекарвате повече време със семейството си. А най-универсалният източник на щастие – особено в Дания, припомня Вайкинг, – е да сервираш вкусна и здравословна храна на масата и да я споделяш с любимите хора.

Това, което прави пандемията, е да постави сериозен акцент върху радостта от обикновените удоволствия. Вайкинг продължава: Факт е, че през годините връзката между щастието и парите е добре доказана и като цяло богатите хора са по-щастливи от бедните. Но пандемията разкъса тази връзка. „Сега не може да ходите на екзотични почивки или в изискани ресторанти, но може да се поразходите до най-близкия парк. Така осъзнаваме по-добре от всякога, че можем да намерим щастието в неща, достъпни за всички“ – обяснява Вайкинг.

Освен това CОVID-19 ограничава възможностите за социални сравнения. Тук датчанинът цитира свой познат – американец, който му казал: „За да си щастлив, трябва да изкарваш 100 долара повече от съпруга на сестрата на жена си“. Накратко – по-удовлетворени сме, когато сме по-успешни от съседите или приятелите си, и изпитваме неприятни емоции, когато се справяме по-зле от тях. И днес, когато в резултат на пандемията няма толкова снимки от екзотични острови и тераси на хотели – небостъргачи, тревожността, че пропускаш удоволствията от живота, е много по-малка.

Вайкинг обръща внимание и че сред 10-те най-щастливи държави – наред с Дания, Холандия, скандинавските страни, Нова Зеландия и Швейцария, се нарежда и Коста Рика, където определено не са особено богати. Там, според Вайкинг, са успели да елиминират източниците на нещастие. По същия начин и в Дания – масово достъпното образование и здравеопазване премахват безпокойството и чувството за конкуренция.

Щастливи хора в центъра на Копенхаген.

„Обичам да казвам, че северните страни не са най-щастливите в света, но те са най-малко нещастните“, коментира Вайкинг. И в духа на това си наблюдение обобщава – „Пандемията ни научи съзнателно да насочваме мислите си към онези неща, които ни успокояват и в крайна сметка ни правят по-слънчеви. А това вече е едно начало към усещането за щастие“.