Дали хидроалкохолните гелове са вредни през лятото

След обявяването на пандемията от коронавирус, честото използване на дезинфекциращи гелове стана неизменна част от нашето ежедневие. Въпреки това редица дерматолози и специалисти смятат, че използването им през летния сезон ще донесе повече вреди, отколкото ползи. Разказваме ви защо.

 

Преди няколко дни испанският всекидневник El Mundo предупреди читателите си за евентуалните вреди, които могат да си причинят при пряко излагане на ръцете на слънчева светлина, след използването на санитарни гелове. Анкета, проведена сред испански дерматолози показва, че раздразненията и изгарянето на кожата на ръцете са само част от проблемите, които могат да ни сполетят при постоянна употреба на дезинфектанти в топлото време. От друга страна, Френското дерматологично общество също припомни, че някои хидроалкохолни разтвори съдържат различни съставки, които под въздействието на пряката слънчева светлина могат да предизвикат нежелани, макар и не опасни кожни реакции.

Когато сте изложени на пряка слънчева светлина, избягвайте употребата на парфюмирани продукти, които могат да причинят пигментация на кожата, въпреки че по принцип компонентите на хидроалкохолните гелове не са нито фототоксични, нито фоточувствителни.“ – съветва Френското дерматологично общество. Следователно е възможно някои гелове или разтвори, съдържащи водороден пероксид, да причинят екзотермична (топлина) реакция, особено при прякото им взаимодействие с вода или слънчева светлина.

Според доктор Надин Помаред, дерматоложка от DermoMedicalCenter в Париж, използването на санитарно-хигиеничните продукти на слънце не би трябвало да доведе до появата на кожни проблеми, ако не съдържат добавени парфюмиращи вещества и се използват правилно: „Употребяваме такива гелове само когато е невъзможно да си измием ръцете. Но ако все пак сте преценили, че не сте докосвали материали, които могат да бъдат замърсени или заразени, по-добре е първо да измиете ръцете си по класическия начин.“

Иначе казано предназначението на хидроалкохолните гелове е да дезинфекцират нашите ръце, а не да ги почистят. Затова се препоръчва измиването със сапун и хладка вода, когато е възможно, вместо непрекъснатата употреба на всякакви санитарни тубички. Още повече, когато няма евентуална опасност от заразяване. А за по-добрата грижа за кожата на ръцете, д-р Надин препоръчва по-честото използване на омекотяващи, овлажняващи и предпазни кремове за ръце.