Да си спомним за Джон Ленън

Днес, 9 октомври, всички които обичат The Beatles (и музиката изобщо) си спомнят за Джон Ленън, който щеше да навърши 79 години.

Един от великите творци на най-новото време – музикант, текстописец, общественик, художник, актьор, писател и основател на ливерпулската четворка, бе застрелян от Марк Чапман през 1980-а пред дома си. Джон Ленън ще остане в историята с песните си, вдъхновени от идеята за световен мир и любов и като един от символите на хипи движението, възникнало през 60-те години на ХХ век.

Да си спомним думите на големия Джон Ленън:

 

Всичко, от което имаш нужда, е любов“.

„Живеем в свят, където трябва да се крием, за да правим любов, докато насилието се практикува посред бял ден“.

 „Ако правите нещо прекрасно и възвишено, но никой не го забелязва, не се разстройвайте: изгревът е най-прекрасната гледка в света, но по това време повечето хора още спят“.

„Когато над теб има шест фута пръст, всички те обичат“.

„Честността няма да ви спечели много приятели, но тези които се появят, ще бъдат истински“.

„Когато бях на 5 години, мама винаги ми казваше, че най-важното в живота е да бъдеш щастлив. Когато тръгнах на училище ме попитаха какъв искам да стана като порасна. Написах: „Щастлив“. Казаха ми: „Не си разбрал задачата“, а аз отговорих: „Вие не сте разбрали живота“.

„Онези, които седят на евтините места, ръкопляскайте. Останалите, просто подрънчете със скъпите си бижута“.

„Преди Елвис не е имало нищо“.

„Каквото и да говорим, то никога не съответства на това, което искаме да кажем“.

„Ако някой каже, че любовта и мирът са клише, което си е отишло заедно с 60-те години, това е негов проблем. Любовта и мирът са вечни“.

„Жената е движещата сила за всеки мъж. Без жените дори Наполеон щеше да е обикновен идиот“.

„Обществото ни с състои от безумни хора, преследващи  безумни идеи“.

„Животът е това, което ти се случва, докато си правиш други планове“.

„Талантът е способността да вярваш в успеха. Пълна глупост е когато казват, че изведнъж съм открил дарованието си. Просто работех“.

„Всеки може да постигне успех. Трябва да си повтаряте тези думи през цялото време и успехът ще дойде“.

„Когато бях на около 12 години, често мислех, че вероятно съм гений, но никой не забелязва това. Мислех си: „Аз съм или гений, или луд. Кой от тях? Не може да съм луд, защото не съм в психиатрична болница. Значи съм гений“.  Искам да кажа, че гениалността очевидно е една от формите на лудостта“.

„Може да обуете обувки и да си сложите костюм, може да срешете косата си и да изглеждате красиво, може да скриете истинския си облик зад усмивка, може да ходите на църква, може да осъждате други за цвета на кожата им, може да лъжете докато умрете, но никога няма да може да скриете това, че сте морално сакат“.

„Музиката принадлежи на всички. Само звукозаписните компании още вярват, че те са собствениците“.

„Времето, загубено с удоволствие, не се смята за загубено“.