Да си благодарен по време на пандемия? Ана Уинтур го може.

Във време, в което много хора съжаляват, че са далеч от любимите си занимания, че пропускат да отпразнуват рождените дни на важни за тях хора, главната редакторка на Vogue – Ана Уинтур, изброи нещата, за които е благодарна през последните няколко седмици.

 

 Ето накратко списъка й с малко въведение:

 

Когато животът ни внезапно се промени, виждаме нещата по различен начин. Сигурна съм, че в последно време всеки от нас е осъзнал точно колко квадратни метра е жилището му. Всеки от нас е изпитал усещането какво е да носи маска на улицата. Научихме от медицинските специалисти, че дори и да нямаме специална маска, можем да носим и най-обикновена – от памучен плат. Моля, имайте го предвид – важно е.

Маски, социално дистанциране, седмици наред без излизане: всичко в живота вече е различно. Сещаме се за простите удоволствия, които някога приемахме за даденост – ходенето на театър, вечерята с приятели, работата в офиса – тези неща сега ми се струват невъзможен лукс. Такова е времето. Време на безпокойство и тъга. Но и време на благодарност.

 

1.

Толкова съм благодарна, че познавам хората, с които се чух през последните дни – приятели и познати, с които се знаем от години, но може би не сме си били много близки. И сега, когато си пишем по мейлите, чуваме се по телефона или чрез видеоконферентна връзка, съм удивена, колко открити и искрени са тези хора. Изолацията е напомняне – ние се нуждаем един от друг.

 

2.

Логото на фонда за подпомагане на американските дизайнери.

Благодарна съм и за щедростта, която виждам около себе си. Бях толкова трогната от проявите на благотворителност от страна на модната индустрия и, разбира се, от действията на големите и малките дарители, които подкрепиха A Common Thread – фондът, който Vogue създаде, за да помогне на американските модни дизайнери в това време на предизвикателства. Ако все още не сте гледали какво ни разказаха тези дизайнери, настоятелно ви призовавам да го направите.

 

3.

Карълайн.

Благодарна съм и че имам моята внучка Карълайн, която тези дни стана на три години. В чест на рождения й ден и организираха виртуално парти! Много хора я поздравиха, чред видеоконферентна връзка и беше голяма радост да видим колко е щастлива!

 

4.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо.

Няма да съм първата, която ще ви каже, че е благодарна, че има за губернатор на Ню Йорк човек като Андрю Куомо. Той е пред камерите всеки ден и изживява кризата, също като нас (преди дни стана ясно, че братът на губернатора е с положителен тест за COVID-19 – бел. ред.). Той ни казва истината, без да я захаросва, подвиг, който нашият президент не може да извърши.

 

5.

Благодарна съм и за екипа, който имам във Vogue – който въпреки трудностите всеки ден разказва истории на сайта ни. Хора, с които толкова много се гордея, че работим върху предстоящия ни нов брой! Гордея се – че намериха начин да си сътрудничим във време, когато едни гледат малките си деца, а други – болните си родители, които в този момент имат най-голяма нужда от грижа.

 

6.

„Нарцисите“ на Дейвид Хокни.

И накрая – благодарна съм за нарцисите! Нарцисите, с които Дейвид Хокни – 82-годишният художник, чиито картини винаги съм харесвала, ни зарадва през последните дни – той ги нарисува на своя iPad! Те са направо съвършени! Изключителни – вижте само цвета им, вдъхващ оптимизъм и надежда! Напомнят ни, че тези дни, в които живеем изолирано, няма да продължат вечно, но през цялото това време ще се раждат нови идеи!