COVID-19: Vogue, мода и FaceTime

Докато много държави все още се намират под карантина, модната индустрия също трябваше да намери нов начин, за да реализира предстоящите си фотосесии за списанията за висша мода. Разказваме ви за най-новия тренд и програмата FaceTime, благодарение на които не бяха нарушени наложените предпазни мерки.

 

Наистина е впечатляващо как човек бързо може да се адаптира към новите промени. Такъв пример е и световноизвестният супермодел Бела Хадид. За да не отлагат фотосесията за априлската корица на италианския Vogue, красавицата използва програмата FaceTime за видео разговори на Apple. Всички от снимачния екип бяха впечатлени от това, колко добре е сработила идеята с ограничени ресурси и скромни ефекти, въпреки по-ниското качество на фотографиите.

В социалната мрежа Instagram Vogue Италия разказва как фотографката Бриана Капоци и стилистката Хейли Уолънс са успели да се разберат със звездата на корицата. Всичко започнало в деня преди уговорената фотосесия, Капоци и Уолънс самостоятелно изпробвали най-различни пози пред камерите на телефоните си. След това се обадили на Бела, за да се доразберат как ще процедират.

Беше забавно да останем насаме само ние трите, мненията на всички бяха разгледани и много се шегувахме.“ – сподели Капоци пред Vogue Италия.

Впрочем, красавицата от нидерландско-палестински произход сама е направила грима и прическата си. При нея била само близката ѝ приятелка Лорън Перес, която ѝ асистирала с нагласяване на осветлението. Това на свой ред мотивира мнозина фенове на Бела Хадид да пресъздадат творческия ѝ процес в домашни условия.

Разбира се, Vogue не е единственото модно списание, което преоткри ерата на FaceTime фотографията. Уебсайтът iD, „библията“ за мода и лайфстайл новини , стартира проектът „Safe + Sound“, който има за цел да снима и интервюира 19 супермодела по света (включително сестрата на Бела Джиджи Хадид и Адут Акех), разпитвайки ги как се приспособяват към живота под карантина. Фламандският фотограф Уили Вандерпере успя да заснеме красавиците по сходен метод, използвайки възможностите на  FaceTime.

От друга страна, докато списанията The New York Times, GQ и Marie Claire все още не знаят как ще се справят с летните и есенните си корици, италианският фотограф Алесио Алби демонстрира друг подход за фотографиране – с камерата на лаптопа си. Въпреки че успява да си свърши работата, творецът сподели, че не би продължил да снима по този начин когато отново стане безопасно да се пътува. Според него „човешкият аспект е много важен и нужен за фотографията като цяло“.

 

Очаква се новият тренд да продължи чак до есента, а пандемията от коронавируса несъмнено ще остави отпечатък върху историята на изкуството и модата.