Christie’s продава колекцията на съоснователя на Microsoft за 1 млрд. долара

Christie’s ще продаде на търг богатата колекция от произведения на изкуството на съоснователя на Microsoft Пол Алън. Тя е оценена на 1 милиард долара.

Личната колекция на покойния Пол Алън ще бъде пусната в продажба през ноември. Смята се, че никога досега не е била обявявана за продан толкова скъпа колекция.

Озаглавена е „Visionary: The Paul G. Allen Collection“ и ще бъде предложена за продажба от представителството на Christie’s в Ню Йорк. Всички приходи от нея ще бъдат дадени за благотворителни каузи, съобщиха от аукционната къща.

Пол Алън.

Това е била волята на самия собственик на колекцията – Пол Алън, когото от Christie’s описват като много вдъхновяваща личност. Алън, който основава Microsoft заедно с Бил Гейтс през 1975 г., си отиде от този свят от неходжкинов лимфом през 2018 г. на 65-годишна възраст.

В колекцията на Пол Алън произведенията на изкуството са създадени в период от 500 години. Сред тях е и картината „La Montagne Sainte-Victoire“ („Планината Света Виктория”) на Пол Сезан, която се очаква да бъде продадена за над 100 милиона долара.

Картината на Пол Сезан.

Друга скъпа картина е „Small False Start“ („Малък фалшив старт“) на Джаспър Джоунс, която е оценена за над 50 милиона долара.

Картината на Джаспър Джоунс.

Според главния изпълнителен директор на Christie’s – Гийом Серути този търг ще е истинско събитие от безпрецедентен мащаб, както заради филантропа Пол Алън, така и заради богатото и разнообразно съдържание на колекцията, в която има невероятно ценни произведения на изкуството.

Джоди Алън, която е сестра на Пол Алън, споделя, че брат й се вълнувал от изкуството – смятал, че то е едновременно и аналитично, и емоционално.

Джоди и Пол Алън.

„Той вярваше, че изкуството изразява уникален възглед за реалността – съчетавайки вътрешното състояние и вътрешното око на художника – по начин, който може да вдъхнови всички нас. Неговата колекция отразява разнообразието от интересите му, с тяхната мистичност и красота.“

Алън събира различните артефакти в продължение на няколко десетилетия. Много от тях той подарява на различни музеи по света.

Пол Алън.

Други показва в рамките на тематични изложби, които специално организира.Една от тях е изложбата „Виждане на природата“ от 2016 г., в която показва 39 емблематични пейзажи.

„Да живееш с тези произведения на изкуството е наистина невероятно“, признава Пол Алън пред Bloomberg през 2015 г. и допълва: „Чувствам, че трябва да споделя някои от произведенията на изкуството с изкушени зрители – трябва да дам шанс и на публиката да ги види“.