Боливуд: Да те уволнят, само защото си поискал равно заплащане

Всеизвестно е, че Боливуд е най-големият конкурент на Холивуд. Индийските киностудиа годишно лансират над 300 филма, но дори и там неравенството, проблемите и драмите са често срещан феномен. Разказваме ви за известната актриса Дипика Падуконе, която преди броени дни си навлече доста сериозни неприятности.

 

Тридесет и пет годишната красавица е най-добре платената актриса в Индия, фигурира в списъка със 100-те най-влиятелни личности в света според списание Time и си е партнирала с холивудски звезди от ранга на Вин Дизел. Въпреки това Дипика не може да изработи същите пари като нейните колеги от мъжки пол и именно това се оказа, че е „ябълката на раздора“.

Дипика Падуконе.

По данни на индийския таблоид Bollywood Hungama, неотдавна на госпожа Падуконе ѝ се наложило да се прости с участието си в касовия филм „Бадйжу Баура“, който предстои да излезе. Причината – поискала да получи същата сума като съпруга си Ранвир Синх, който също ще видим в новото заглавие. Според анонимен източник, Дипика заявила, че иска „нито цент повече, нито цент по-малко“, ала желанието ѝ явно се е разтълкувало като каприз и изобщо не се е приело добре.

Ранвир Синх.

Впрочем, родената в Копенхаген актриса обикновено печели по 2.6 млн. долара за филм – почти 3 пъти по-малко, отколкото нейните сънародници от мъжки пол. Най-добре платеният индиец Шах Рух, например, получава около 13.4 млн. долара за участие във визуален разказ.

Ранвир Синх и Дипика Падуконе.

Киноиндустрията обяснява зашеметяващата разлика в заплащането с факта, че филмите, в които главната роля се изпълнява от мъже, се представят по-добре в боксофиса. Все пак през тази година Индия бе класирана на 140-о място от 156 държави в Глобалния индекс, измерващ неравнопоставеността между половете на Световния икономически форум. Това е наистина голям спад с 28 места в сравнение с миналата година.