Bentley EXP 12 Speed 6e – свръхлуксът посрещна електричеството

Преди две години на автошоуто в Женева Bentley показа модела Bentley EXP 12 Speed 6e – стилно и леко футуристично купе с две врати. Същият базов дизайн сега се завръща, но като електрически конвъртъбъл. Заявеното намерение на първата EXP бе да бъде флагман за потенциална спортна кола на Bentley, от която да започне серията GT Grand Touring.

Преди две години на автошоуто в Женева Bentley показа модела Bentley EXP 12 Speed 6e – стилно и леко футуристично купе с две врати. Същият базов дизайн сега се завръща, но като електрически конвъртъбъл. Заявеното намерение на първата EXP бе да бъде флагман за потенциална спортна кола на Bentley, от която да започне серията GT Grand Touring.

В новата версия има доста интересни детайли, като например отворения волан с бутони на всеки край, позволяващ светкавично увеличаване на мощността или рязко ограничаване на скоростта. Нещо като „изяж ме“ бисквитката и „изпий ме“ отварата от „Алиса в страната на чудесата“. Едното те прави по-голям, а другото – по-малък. Друга разлика е, че огледалата за странично виждане тук наподобяват малки крила, само че са камери.
Това, което остава константа, е автомобил с елегантно шаси и разкошен, предимно кожен интериор. И акценти като диамантената шарка на фаровете, идеално пасваща на дървения вътрешен обков на вратите и шевовете на седалките.

Едно изцяло електрическо Bentley изобщо няма да компрометира качеството, прецизността и високите нива на производителност, очаквани от тази луксозна марка. Ключовите характеристики на бранда като незабавен и безпроблемен пик на въртящия момент са комбинирани с нови високопроизводителни технологии, например бързото индуктивно зареждане в добавка с най-модерните тъчскрин контролни устройства.

Целта на Bentley е клиентите да се възползват от високоскоростното индуктивно зареждане и осигуряване на достатъчна издържливост за дълги роуд турове. Електрическият Bentley би могъл например да се движи между Лондон и Париж или Милано – Монако с едно зареждане, а преживяването за шофьора и пътника ще бъде еднакво незабравимо благодарение на интегрирането на най-съвременни технологии.

Технологичната революция и красивият дизайн са неразделна част от луксозната кабина на EXP 12 Speed ​​6e. Цялата централна конзола е като „изрязана“ от солидно парче елегантно извито стъкло, което обхваща и OLED екран с висока разделителна способност. Бордовият контрол на автомобила е изцяло вграден, включително и навигацията, развлеченията и климатика.

Ръчно изработените секции на волана контролират мултимедията, комуникациите, навигацията и настройките на колата. Има и два бутона, които са на върха на волана – единият за незабавно ускорение, а другият – за ограничаване на скоростта в градските райони. Пътникът разполага със собствен контролен панел пред себе си, който осигурява достъп до социални медии, електронна поща и забавления. Изключителните медни елементи около селектора на скоростите, дисплеят Bentley Dynamic Drive и фурнирните панели на вратите са интегрирани в кабината, за да подчертаят потенциала на модерния нов електрически двигател. Интелигентната информационна система на автомобила е централният „мозък“ за достъп до много услуги от реалния свят, използващи софтурени приложения за свързаност с автомобили.

Иконичната външна решетка на Bentley е със сложна 3D геометрия и „опушен“ дизайн, с медни акценти, които идентифицират Bentley EXP 12 Speed ​​6e като изцяло електрическо превозно средство. Когато колата се движи, логото и се осветява в удивително вибриращо бяло. Външният дизайн е експресия от „мускулести“ и „атлетични“ панели, вдъхновени от съвременната архитектура, природата и аеродинамичната форма на самолетите.

Това е естествена еволюция в дизайнерското ДНК на марката с отправки към електрическото бъдеще. Когато се комбинират къс преден спойлер, удължен капак, ниска решетка и широка задна част, се получава автомобил с огромен потенциал. Двойните бонети на предния капак действат като високоефективни радиатори, които осигуряват допълнително охлаждане на батерията и задвижването. Страничните огледала, които са камери, а не традиционните отразяващи стъкла, са изключително елегантни и вдъхновени от корпуса на „стелт“-овете. Когато не е налице индуктивно зареждане, EXP 12 Speed 6e може да се свърже към мрежово захранване през допълнителна точка на зареждане, скрита зад задния номер на автомобила.

От Bentley вярват, че този модел ще отвори горещи дискусии за бъдещето с купувачите на луксозни автомобили. Освен към членовете на Generation C той е насочен и към все по-заможните потребители от бързоразвиващите се икономики. И това е само началото.