Бали: Рай на земята

В последния брой на списание Banker Special Виолета Ангелова разказва за едно пътуване, което е променило живота й.

“От всички места, които съм посещавал през последните 15 или 16 години, Бали несъмнено е най-хубавото. То притежава всичко: искреност, простота, чистота, смирение и мир. Има ли някакво божествено качество, което да липсва тук?

Дори външно тук е толкова красиво. Вижте колко са хубави малките къщички и селата. В тях има такава простота!

Бали е запазил до голяма степен своята недокосната чистота. Тук дори не е нужно да медитирате – природата ще медитира вместо вас. Ако рано сутрин се разходите из селищата, техните божествени качества ще проникнат във вас и вие ще станете други хора. Тук, на Бали, самата природа ще ускори вътрешния ви напредък!”- Шри Чинмой

Попаднах на този текст случайно и вече бях сигурна, че трябва да посетя Бали. И действително, пътуването до острова може да промени живота на човек. Сега е моментът да отбележа, че е много важно какво целите с посещението си.

Ако искате да преоткриете себе си и връзката с природата, да медитирате и съзерцавате, Бали ще ви предложи истински тропически рай, със своите джунгли, оризови тераси, искрящи езера и водопади, златисти плажове, необятна морска шир, високи вулкани.

Освен природата, Бали предлага огромен брой други атракции, на които можете да се насладите, като храмове, музеи и пазари, а ако ви интересуват историята и културата, можете да прекарате часове в изучаване на местните легенди и балийски традиции в места като Убуд.

Ако харесвате приключенски дейности, тогава също няма да бъдете разочаровани от едно пътуване до острова и можете да очаквате пълен списък от водни спортове, гмуркане, както и шанс  да летите през джунглата като Тарзан.

Иначе казано, може да прекарате цял месец на острова, и пак да видите само малка част от предлаганите забележителности.

Едномесечен беше и моят престой. Убуд е първото място, което посетих. Той е широко известен като културното сърце на Бали, така че ако сте ценител на изкуството – това е вашето място. Градът е разположен сред живописни оризища и е пълен с художествени галерии, представящи бижута, керамична и дървена скулптура.

Истинско културно богатство, отразяващо философията за съзвучие между човека и околната среда, е музеят Арма. Построен е от балийския предприемач и колекционер на произведения на изкуствата Anak Agung Gde Rai. Оказа се, че той познава лично посланика на Бали в България и с уважение сподели, че отчасти познава нашата държава. Радвам се, че посетих този музей. Той съхранява творби на най-влиятелните художници от 30-те години на миналия век в Бали, както и на съвременни местни творци. Има и доста произведения на международно признати майстори. На влизане се преминава през рекичка, която прекосява площите на музея. Красиви скулптури и богата растителност създават усещане за хармонично единство. Статуята на философа Шри Чинмой посреща всеки посетител с посланието за мир и хармония.

Може би не всеки знае, но балийците са много религиозни. Тук процъфтяват индуизъм, будизъм, ислям, както и още живата вяра в древните богове. Казват, че местните храмове наброяват 20 хиляди. Повечето от тези светилища си приличат, но зад някои от тях стои древна история със силни духовни послания.

Ако посетите остров Бали и искате да пречистите тялото и душата си, можете да посетите Храма на свещената вода Тирта-Емпул, където 12 фонтана  привличат вярващи от цял свят. Казват, че е достатъчно да повярвате искрено в  силата на светената вода, за да почувствате благотворното й въздействие.

Танах Лот – „Храмът на Земята в океана“ – е разположен върху малък остров. Това е едно от 7-те светилища във водата, които защитават острова от злите духове в океана. Препоръчвам да бъде посетен преди залез слънце, гледката е впечатляваща.

Ако сте почитатели на физическата активност и искате да усетите нещо наистина различно, препоръчвам най-интересния и дори леко екстремен тур до вулкана Агунг. Той се издига на височина от 3142 м и е най-високата точка на острова. Вулканът оказва значително влияние върху климата в целия регион.

Местните го възприемат като център на всички вселени и свещено място. В момента е активен стратовулкан, който е опустошил хиляди животи с разрушителната си сила в средата на 20-ти век. Оттогава няколко пъти е наблюдавана известна вулканична активност, но изригвания няма. Засега има само два основни маршрута, които позволяват изкачването на върха, като това става в малките часове на нощта.

Ние потеглихме един час след полунощ. Небето беше чисто, без облаци, а звездите… имах чувството, че мога да ги докосна. Изгревът… това е нещо, което не може да се опише с думи. Красотата на природата може да се види, но величието ѝ може само да се усети.

След изкачването красивият изгрев беше истинска магия. Да, беше малко хладно, около 10 градуса, но топлият чай който носехме, замести всичко друго, от което човек може да има нужда. Качването и слизането отнеха не повече от седем часа. С една дума – препоръчвам!

Не напразно наричат Бали тропически рай. Уникалната комбинация на модерни забележителности с богато минало и голямо културно наследство, плюс дивата природа на острова, привлича като магнит вниманието на изследователите и обикновените хора в продължение на хиляди години. Но това, което докосна моето сърце, беше душата на Бали.

Има нещо неповторимо в културата, която е израз на душата на това магично място. Усмихнатите лица на местните – широките сърдечни усмивки и топлият поглед – са първото, което ме впечатли, когато пристигнах.

В Бали, всичко свързано с духовността, е свещено и неприкосновено. В ежедневието са вкоренени добродетелите – мир, хармония, смирение, любов, приятелство, което може да усети всеки посетител още със слизането от самолета.

Не случайно аеропортът, който посреща милиарди туристи всяка година, се нарича Летище на мира – част от международната програма Шри Чинмой Цвете на мира. Един наистина красив начин да изразиш идеалите и културата на една държава.