Улично изкуство, вдъхновено от котките, истински глобален феномен

Светът на уличното изкуство е жизнена, непрекъснато развиваща се картина, която отразява мислите, идеите и естетиката на различните култури по цялото земно кълбо.

Сред това изобилие от творчество, забелязваме един открояващ се образ, който вдъхновява артистите от всички континенти. Досетихте ли се? Става дума за котката. Тя се е превърнала във феномен в уличното изкуство, като всяко кътче по света показва своя собствена уникална гледна точка при изобразяването й в публичното пространство.

Стрийт арт в Нижни Новгород, Русия.

В оживените градове на Япония, например, където котката е смятана за символ на късмета, може да забележите стенописи, изобразяващи „Манеки-неко“ или „помахващата котка“,
често срещан японски талисман, за който се вярва, че носи богатство и просперитет.

„Помахващата котка“, създадена от артистите UTI Crew, някъде из Съединените щати.

Отвъд Атлантика, в градските пейзажи на Ню Йорк или Лос Анджелис, артистите изобразяват котките като емблеми на духа на града – независими, находчиви и издръжливи.

Стрийт арт в Лондон.

На тези стенописи виждаме често котки, които се разхождат по покривите или се излежават мързеливо в окъпаните от слънцето ъгли на града, подобно на техните човешки събратя.

Стрийт арт в Манчестър.

В далечна Австралия може да попаднете на витални графити, с които художниците сякаш се прекланят пред дивата природа, включваща мистериозния и неуловим местен котешки вид Quokka.

Quokka – стрийт арт в Барселона.

Европа също може да се похвали с богат гоблен от улично изкуство, изобразяващо котките. В Истанбул – някогашният Константинопол, те имат дългогодишна история,
асоциирана с местната общност и това се отразява в множество стенописи с котки, украсяващи историческите крепостни стени на града.

Стрийт арт в Хонконг.

Очарователното в този глобален феномен е способността на уличното изкуство да отразява не само възприятието на индивидуалния художник за образа на котките, но и да улови културната същност и местния вкус на всяко място.

Стрийт арт в Кайляри, Гърция.

Така всяка творба се превръща в диалог между художника, публиката и самия град, превръщайки уличното изкуство, вдъхновено от котките, наистина в световен художествен език.
В много култури котките се възприемат като символи на мистериозност и независимост.

Стрийт арт във Франция.

Техният непредсказуем характер и грациозни движения са били пресъздавани с красота от различни улични художници, които използват работата си, за да отразяват тези качества.
В много случаи такива стенописи и инсталации с котки също отразяват и местната култура и среда.

Стрийт арт в Манавату-Уонгануи в Нова Зеландия.

Художниците могат да включват елементи от историята или забележителностите на техния град заедно с тези котешки фигури. Така те създават уникални произведения, които могат да провокират дискусии за местния живот.

Стрийт арт в Лондон.

От хиперреалистични стенописи до абстрактни изображения, интерпретацията на всеки художник на техния котешки обект отразява личния им стил и конкретното послание, което целят да предадат. Някои може да подчертават игривостта на котките, докато други могат да предадат тяхната сдържаност или хищнически инстинкт.

Стрийт арт в Тайпе.

Има и произведения на уличното изкуство по света, с които се отдава дължимото на известни котки от поп културата, било то анимационни герои, образи на котки от литературата или добили
популярност интернет „мемета”. Тези произведения често добавят нотка на носталгия и причудливост на заобикалящата ги градска среда.