Астрология и нумерология в битка срещу пандемията в Индия

Индия обяви „локдаун” – забрана да се напуска мястото, в което се намираш в момента, след като на територията й бяха официално регистрирани 600 заразени от коронавируса.

 

Когато се въвеждат толкова рано изолационни мерки, се предотвратява заразяването на голям брой хора. Това мнение сподели Арвинд Кумар, известен индийски специалист по белодробни заболявания и гръдна хирургия. И затова според него Индия е могла да избегне мащабното разпространение на вируса, засегнало тежко някои европейски държави и Съединените щати.

Самоизолацията бе сполучлива и добрите резултати дадоха възможност мерките да се разхлабят. Първо бе разрешен селскостопанският труд, после заработиха и други сектори: рибарство, градинарство, чаените плантации – със задължителните маски и дистанция. Отвориха се магазини. Страната е разделена на зони: червена, зелена и оранжева, като целта е цялата страна да стане зелена зона.

Оказа се, че сериозен помощник на индийците срещу пандемията е… астрологията

„Локдаунът” върши работа, но държавата притежава и едно тайно оръжие.

На 3 май индийските въоръжени сили проведоха специална акция, за да приветстват лицата, борещи се с пандемията. Изтребители на индийските военновъздушни сили прелетяха над Ню Делхи и над други големи градове, а транспортни самолети и военни хеликоптери хвърляха розови цветчета над болници и национални паметници.

Някой би казал: какво толкова! Акции в подкрепа на медицинските специалисти се провеждат и в други страни по различни начини. Но нещата не стоят точно така. Тайното оръжие на властите е „джьотиш” – индийската или ведическа астрология с хилядолетна история, като професията на гадателите се предава по наследство и те се радват на обществено уважение и признание. Говори се, че дори Индира Ганди посещавала астролози.

Според астролозите 3 май е денят Мохини Екадаши, посветен на бог Вишну – едно от трите върховни божества в индуизма. В този ден трябва да се пости и да се поднасят приношения на Вишну – в това число ярки цветя и техните венчелистчета. Затова военни вертолети хвърлят розови цветчета над болниците, където се лекуват болните, заразени от вируса. От една страна с ритуала се отдава дължимото на лекарите, а от друга – се омилостивява божеството понеже коронавирусът е Божие наказание, вярват астролозите.

Министър-председателят Нарендра Моди.

В подобен дух при обявяването на общонационалната изолация прозвуча призивът на министър-председателя Нарендра Моди да не се пресича Лакшмана рекха – защитена линия, която не бива да се пресича. Тази мистична линия е спомената в древноиндийския епос „Рамаяна” от Лакшман. Тя е начертана от герой от епоса, около дома на принц Рама и жена му Сита, за да ги защитава от злите сили. На тях нищо лошо няма да им се случи, ако Сита не прекрачва линията. В разказа Сита е измамена, прекрачва линията и става бедата – отвлича я царят на демоните. Подтекстът е ясен – сега важното е да не се повтаря тази грешка.

В борбата с вируса е призвана и нумерологията. Например на 22 март – денят на националния комендантски час, който се превърна в еднодневна генерална репетиция за „локдауна”, министър-председателят призова точно в 17.00 часа вечерта всички да излязат на балконите и в продължение на пет минути да ръкопляскат или да дрънкат с лъжици по тенджерите в знак на признателност към лекарите и всички, които трябва да работят по време на всеобщата изолация.

Принц Рама, начертаващ линията, и жена му Сита.

И в това няма нищо чудно – обясняват астролозите. На 22 март е Амавася – новолуние, тъмен и мрачен ден от лунния месец. В такива дни всички вируси, бактерии и изобщо злите сили притежават особени сили. Но звънът на камбаните, дрънкането на тенджери и звънци, аплодисментите, пеенето на религиозни химни от 1,3 милиарда души в продължение на пет минути предизвиква такива кумулативни вибрации в цяла Индия преди залез, че вирусът губи своята сила.

Следващата мистична акция бе организирана на 5 април – министър-председателят Нарендра Моди призова всички индийци в девет часа вечерта да запалят на балконите и при вратите си лампи и свещи в продължение на девет минути като символ на единството на Индия в борбата със заболяването. Обяснението на нумеролозите е просто: това е магията на числото девет. Като се събере 5-ото число на четвъртия месец се получава девет. Неслучайно инициативата е обявена от девет часа и продължава девет минути… Девет е числото на бога на войната Мангала, т.е. Марс. С това действие министър-председателят цели да активизира енергията на планетата на войната, за да воюва срещу епидемията.

Според астролозите и нумеролозите в Индия подобрение на епидемиологичната обстановка ще настъпи след 15 май. Бавно, но сигурно. Защото вече всичко е направено, за да бъде победен вирусът.