Принц Андрю отива на съд заради дълг от 8.7 млн. паунда

Над главата на принц Андрю, вторият син на британската кралица Елизабет Втора, се струпват нови облаци. След като бе отстранен от задълженията да представлява кралското семейство заради скандала с обвинения в секс търговия финансист Джефри Eпстийн, проблемите на 60-годишния херцог се задълбочиха още повече. 

 

Както съобщават британските медии, сега той ще трябва да отиде на съд заради имота си в швейцарския курорт Вербие. Шалето е  купено през 2014-а за 18 млн. паунда, но още през декември 2019-а принцът е задлъжнял за него с 6.7 млн. паунда.

Заради неплатеният дълг предишната собственичка, чието име не се споменава, сега съди принц Андрю и бившата му съпруга Сара Фъргюсън. Искът е подаден чрез швейцарската юридическа фирма Etude du Ritz и в него се казва, че задължението е трябвало да бъде погасено към 31 декември 2019-а.

Имотът в престижния швейцарски ски курорт, където живеят още милиардерът Ричард Брансън и музикантът Джеймс Блант, херцозите на Йорк придобиват през 2014-а.

„Никой от двамата не разполагаше със своя собственост и те искаха да купят шалето, за да го оставят един ден в наследство на децата си”, твърди анонимен източник пред Daily Mail. От тогава принц Андрю и Сара Фъргюсън живеят в два имота, местейки се от Вербие в  Уиндзор, където е разположена официалната им резиденция „Роял Лодж”. Техният швейцарски имот включва седем спални, обзаведени с разкошни антикварни мебели, басейн, голяма тераса, сауна и дори собствен бар.

По-голямата част от сумата – около 13 млн. паунда, херцозите на Йорк взимат на ипотека, а останалите 5 млн. паунда се съгласяват да плащат в брой в продължение на пет години. Но срокът отдавна отмина, а бившата собственичка на шалето, така и не си е получила парите. Сега тя настоява за погасяване на дълга и компенсация чрез съда.

Ситуацията е още по-неудобна, защото бившата притежателка е била в приятелски отношения с херцозите на Йорк и ги е канила на гости в швейцарския си дом още преди да им го продаде.

Финансовите трудности на принц Андрю се усложняват от факта, че заради скандала с Джефри Епстийн, той се лиши от основната си работа – да представлява официално кралското семейство на Великобритания. След интервюто, което даде за „Би Би Си” в неуспешен опит да се оправдае за приятелството си със склоняващия към проституция непълнолетни момичета финансист, принц Андрю остана без „кралската” си заплата от 250 хил. паунда годишно.

Вярно, че синът на Елизабет Втора не живее само от скромната си пенсия на бивш служител на британските военноморски сили, която според Daily Mail е 20 хил. паунда.  През март 2020-а MIrror съобщи, че кралицата продължава да издържа сина си, но вече със собствени пари. Сумата, чийто размер е неизвестен, сега принц Андрю получава от частния фонд на Елизабет Втора, в който постъпват доходи от принадлежащото лично на британския монарх херцогство Ланкастър.