Апо Уанг-Од – най-възрастната жена-модел на Vogue

Невероятно, но факт – 106-годишната филипинка се превърна в най-възрастния човек, който някога е бил сниман за корицата на едно от най-елитните списания в света.

 

Апо Уанг-Од, известна също като Мария Оги, е не само на 106 години, но и сред най-прочутите татуировчици в родината си. Усъвършенствала изкуството на ръчното рисуване на татуировки още от тийнейджърска възраст, учейки се под ръководството на собствения си баща. Мария Оги живее в планинското село Бускалан, намиращо се на около 15 часа северно от столицата Манила.

Апо Уанг-Од върху априлската корица на филипинското издание на Vogue.

В интерес на истината, татуировките на Апо не са някакви модерни трендове, а са изцяло вдъхновени от вековните филипински традиции, култура и бит. Затова не е чудно, че параферналията (съвкупност от принадлежности, необходими за дадена дейност) на художничката се състои най-вече от бамбукови пръчки и шипове от дървото помело, изработени много отдавна от местните воини Бутбут.

Важно е да се спомене, че изкуството може да бъде предавано само по кръвна линия – затова от няколко години насам Уанг-Од лично обучава правнучките си Елианг Уиган и Грейс Паликас.

Апо Уанг-Од с правнучка си Грейс Паликас.

Всичките ми приятели, които правеха татуировки, починаха. Аз съм единствената жива, която все още продължава да го прави. Но не се страхувам, че традицията ще приключи с мен, защото обучавам следващите майстори на татуировки. Обичаят ще продължи, докато хората продължават да идват при нас. Докато все още виждам добре, ще продължавам да правя татуировки. Ще спра, чак когато зрението ми се замъгли…“ – споделя през 2017 г. Апо Уанг Од пред CNN Travel.