Холивуд: Клинт Истууд и последният му филм

Деветдесет и две годишната кинолегенда – Клинт Истууд – е готов да се прости със света на седмото изкуство веднъж и завинаги. Но не и преди да режисира последната си лента. Ето за какво иде реч:

 

По информация на DiscussingFilm и Collider, американецът вече е подписал договор с Warner Bros за създаването на филм, носещ заглавието „Съдебен заседател №2“.

Трилърът ще проследи историята на съдебен заседател, който впоследствие разбира, че може би носи отговорност за убийство. Ето защо персонажът води неспирна битка със самия себе си дали да отклони журито и да се предпази, или да разкрие истината и да се предаде на правосъдната система.

Кинематографският проект все още е в предпродукция, а кастингът за роли продължава с пълна пара. Все пак е интересно да се спомене, че според най-различни слухове, в лентата ще видим британеца Никълъс Холт („Сблъсъкът на титаните“, „Лудия Макс: Пътят на яростта“, „Фаворитката“) и австралийката Тони Колет („Ема“, „Нищо общо“, „Вади ножовете“).

Никълъс Холт и Тони Колет.

Нека да припомним, че роденият през 1930 г. Клинтън Истууд започва да снима в киното в средата на 50-те години. Звездата без съмнение е една от последните живи икони на Холивуд, натрупала дългогодишен опит като режисьор и актьор и участвала във всякакви уестърни, драми или романтични филми. Прочува се най-вече покрай визуалните разкази за Дивия запад, като например “Добрият, лошият и грозният” от 1966 година.

Клинт Истууд на млади години.

Сред филмите, в които е едновременно пред и зад камерата, Клинт най-ярко блести неоуестърнът „Непростимо“ (1992), който му носи и първия „Оскар“ за най-добра режисура. Втория печели през 2005-а за „Момиче за милион долара“.

Някои от най-знаковите му роли: инспектор Хари Калахан от „Мръсният Хари“, Блонди от “Добрият, лошият и  грозният”, Кели от „Героите на Кели“ и Франк Дън от „Момиче за милиони“.

Работи неизменно с Warner Bros от 2008 г. насам, когато излиза и кинолентата му „Гран Торино“. „Съдебен заседател №2“ ще бъде 40-ият му проект като режисьор.

Плакат на „Плачи, мачо“.

Последният му до този момент филм е „Плачи, мачо“ (Cry Macho), лансиран през 2021-а по време на пандемията. Той бе разпространен едновременно и в кината, и по HBO Max. Интересното е, че кинематографският проект не само се провали в боксофиса, но и не получи особено добри оценки от филмовите критици.