Ако искате да влияете на другите, започнете със себе си: какво е харизмата и можем ли да я развием

Като говорим за харизма, на мястото на този текст биха могли да стоят множество фотографии – на Джордж Клуни, Мерилин Монро, Че Гевара, Далай Лама, лейди Даяна… без никакви допълнителни обяснения. Харизмата сякаш „изгаря“ страниците на лъскавите списания и превръща очарованите читатели в пепел.

Само че по време на криза мотивиращите снимки не са достатъчни. Научно е доказано, че когато нищо не е наред в къщи, в офиса, в икономиката на държавата, хората очакват от лидерите, звездите, шефовете и дори от по-възрастните нещо повече от интелигентност, човешко достойнство и способност за издигане на високи стени. В трудни моменти всички имаме нужда от някой, който може да ни убеди, да създаде правилното отношение, с една дума, някой, който има харизма. Колко ценно е това качество, доказва едно невероятно проучване, според което общуването с харизматични хора стимулира щедростта. Например, ние сме готови да платим повече пари за майсторски клас на непознат, но привлекателен човек, отколкото за лекция на титулуван професор, който е изцяло лишен от този магнетизъм.

Харизмата е важна не само за президенти и изпълнителни директори на международни компании. Тя върши прекрасна работа на лекари, ученици, майки или адвокати. В крайна сметка очарователните хора винаги имат предимство, улесняващо пътя към победата. Исканията им се изслушват с по-голямо внимание, шегите им звучат по-смешно. Изглежда, че животът на харизматичните хора е по-добър и интересен: те имат повече възможности, печелят страхотни пари, лесно се издигат в кариерата и са по-малко податливи на стрес.

От десетилетия социолози и психолози се опитват да идентифицират същността на мистериозното явление. Някои разгадаха генома, други се обърнаха към астролозите, трети анализираха мозъка на тираните. И, изглежда, че най-накрая успяха да сглобят цялостната картина на това как и защо работи харизмата. И най-важното, възможно ли е да я изпробвате и да я получите за постоянна употреба.

В допълнение към обожанието, спрямо  харизмата, винаги има щипка завист и малко омраза. Трябва да признаете, че е несправедливо, едни да я притежават, а други, по някаква причина -не. Всъщност дори в превод от гръцки думата хризма означава „Божи дар“.

Но! Противно на общоприетото схващане, хората нямат вродено привличане към другите. Ние разпознаваме лидерите в разгара на техния магнетизъм и трудно можем да повярваме, че те далеч не винаги са били толкова чаровни и привлекателни. Заветната формула за успех бе изведена от лектора в Йейлския университет, Харвард и ООН Оливия Фокс Кабейн в бестселъра й „Харизма“. Как да влияем, да убеждаваме и вдъхновяваме. “ Според нея,  за да станете привлекателни за другите, трябва: да гледате като любовник, да се държите като горила и да говорите като проповедник. Първият образ придполага мек, но постоянен зрителен контакт с другите. Трябва да обръщате внимание на това, което се случва наоколо, да не се забивате в капана на собствените си мисли или да седите,  втренчени в екрана на смартфона си. Когато демонстрирате ангажирано присъствие, хората разбират, че ги слушат и оценяват. Вторият образ  – горилата – е символ на сила и увереност. Третият, на проповедника, включва  бавен, спокоен глас. Опитайте се да понижите интонацията си в края на изреченията докато разговаряте, и изчакайте две секунди, преди да заговорите отново. Всъщност всичко, което трябва да направите, е да създадете впечатление, че имате голям потенциал и сте чувствителен, приветлив  човек.

Според друга теория на австралийски учени от 2015-а, ключът не е във вълнуващия глас, а в скоростта на мисленето. Изследователите задали на 417 души 30 обикновени въпроса от различни сфери, и се опитали да определят харизмата им според скоростта на техните отговори. Резултатите потвърдили хипотезата им  -светкавичната реакция се оказала за предпочитане пред интелигентността.  Колкото повече отговори давал човек за кратко време, толкова „по-съобразителен“, „весел“ и „очарователен“ изглеждал.

Освен това около харизмата има ореол от мистерия и мистика. И това не е случайно. Тя влияе най-ефективно, когато за съответния човек се знае малко или личността му е „пълна с мистерии“.  За привлекателни се смятат хората, чийто успех се обяснява с нематериални фактори (добра интуиция или абстрактно, „дълбоко разбиране на въпроса“), а не с усилия (добросъвестност или дълги часове работа).

Друг критерий,  ще се изненадате, е свежият вид. Харизмата се нуждае от добра почивка, защото умората я изчерпва.

И така, очаровайте отговорно, и не се страхувайте да попаднете под влиянието на нечий друг чар. Ако сте научили добре харизматичния урок, тогава на мястото на този текст скоро ще се появи вашата снимка.