Афиш: „Концерти с дрескод“: Код Жълто

Почитателите на класическата музика имат възможността да се насладят на някои от големите музикални класически творби докато са облечени подходящо според специалния дрескод на вечерта. Ето за какво иде реч:

 

Нестандартните музиканти от „София квартет“ канят почитателите на класическата музика на пролетен концерт. Те ще бъдат подобаващо приветствени с пленителните шедьоври на великите музиканти Феликс Менделсон Бартолди и Дмитрий Дмитриевич Шостакович. Това ще са Струнен квартет № 7 на Шостакович и Струнен квартет № 2, оп. 13 на Менделсон.

Феликс Менделсон Бартолди и Дмитрий Дмитриевич Шостакович

Събитието ще се състои на 9-ти май, понеделник, в камерна зала „България“ от 19:00 ч., намираща се на улица „Аксаков“ № 1 в София. Билетите могат да бъдат закупени както на касата на зала „България“, така и онлайн на www.eventim.bg . Както вече казахме – дрескодът на вечерта включва жълтия цвят, така че това е идеалната възможност да се премените и издокарате с най-новите си или най-хубави жълти дрехи.

Оттук можете да чуете Струнен квартет № 2, оп. 13 на Феликс Менделсон в А минор – https://www.youtube.com/watch?v=6UAU7xbTOyA .

Стоимен Пеев, Йордан Димитров, Любомир Ников и Валентин Геров от „София квартет“.

Камерният състав е най-старият квартет на Софийска филхармония, с многобройни концерти в чужбина и богата дискография. След почти 15-годишна успешна кариера, „София квартет“ е носител на всички престижни награди и отличия в България – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, националната награда „Златен квартет“ на името на „Акад. Марин Големинов“, Наградата за принос в българската култура „Златно перо“, наградата „Български будители“ и други.

До този момент „София квартет“ е изнасял гастроли в най-различни държави както в Европа, така и в Азия, включително Австрия, Гърция, Северна Македония, Чехия, Франция, Русия, Сърбия, Черна Гора и Япония.  

През годините в състава му са свирили даровитите творци Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, професор Димо Димов, професор Ангел Станков, Джефри Дийн и други. Сега квартет е съставен от доайенът (всеки старши член на група, особено този, чиито знания или способности надвишават тези на другите членове) Валентин Геров, Стоимен Пеев, Йордан Димитров и Любомир Ников.

В края на 2017-а „София квартет“ осъществява първото успешно издание на проекта „Концерти с дрескод“. Успешното културно събитие успя да превърне концертната зала в място за изискани забавления, предлагайки на публиката едно ново изживяване: изключителна музика, танци и вино! Аудиторията е предизвикана да облече официално облекло, за да се потопи изцяло в атмосферата.