Афиш: Премиера на оперния концерт-спектакъл “VIVAT BACCHUS – първи глътки в класическата музика”

Нов концерт за любителите на класическата музика ще бъде представен за първи път в София, България.

 

 

Заповядайте на 21-ри април от 19.30 в Дома на киното в София, за да се насладите на концерта „VIVAT BACCHUS” – хумористично въведение в света на класическата музика с помощта на въздействието на виното върху тялото и душата. Докато оперните певци –  басът Апостол Миленков (България/Австрия) и тенорът Ли Гън (Китай/България) – представят дълбокомислени музикални интерпретации по темата, то актрисата Вилиана Димитрова ще насочва публиката към изследването ѝ с помощта на световната мъдрост. А чрез музикалния съпровод на пианистката Виктория Василенко ще бъдат намерени някои от отговорите на народната ни същност – защо пием, колко и докога?

„Триумфът на Бакус“ от фламандския художник Корнелис де Вос, намираща се в Прадо, Мадрид.

Производството и пиенето на вино по нашите земи са сред най-старите обичаи в света, като България се нарежда сред десетте държави с най-голяма привързаност към алкохолните напитки. Последствията в социален и здравословен план засягат всеки един от нас. Програмата включва забележителни произведения на ключови европейски композитори и дава възможност за едно въодушевяващо запознанство със света на класическата музика. В залата не само ще зазвучат шедьоврите на Моцарт, Шуберт, Верди, Росини, Ото-Николай, Бородин, Вебер, Бородин, Мусоргски, Маскани, Йохан Щраус-син, Д. Христов, Е. Ариета, Фишер и Хренников, но и мислите и разсъжденията по темата от Плутарх, Мартин Лутер, Шекспир, Гьоте, Хегел и други.

Апостол Миленков и Виктория Василенко.

Спектакълът е копродукция между “Форсмажор Студио” и “Софийско музикално сдружение” и е първият от поредица проекти, целящи да представят широкия потенциал на класическата музика за развитие на съществуващи културни пространства в нови посоки, както и на сцени в райони с ограничен достъп до култура.