6 прекрасни ски курорти на Балканите

Дойде ли време за каране на ски, мнозина се сещат първо за алпийските курорти, които се намират във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Австрия и Словения. Безспорно условията и услугите, които те предлагат, са перфектни, но пък цените на билетите до там и стойността на нощувките хич не са малки. Но това далеч не са единствените ски курорти в Европа, предоставящи добри условия  –  Балканският полуостров също може да се похвали с привлекателни места за отдих и зимни спортове.

 

Представяме ви шест познати и недотам балкански курорти.

 

1. Банско, България

Историята на Банско води началото си още от древността, когато в региона се заселват тракийски племена. Между XVIII-XIX в. се заражда селище, за което се знае, че е поддържало оживени връзки с Рилския манастир и е било център на българщината в Пиринска Македония. През 1835 г. е осветена църквата „Света Троица“ – една от забележителностите на града. Около 1850 година е основана Банската българска община – организация на местното българско самоуправление, след което селото се превръща в град Банско. След Берлинския конгрес той остава в пределите на Османската империя до 5 октомври 1912-а, когато трайно се присъединява към територията на България.

Перфектните ски условия са налице благодарение на дългите над 75 км ски писти, мощните машини за изкуствен сняг и доброто нощно осветление. На разположение на скиорите има кабинкова въжена линия, седалков лифт и влекче. Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската – 1000 метра. За пръв път в Банско се провежда кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини през 2009-а. А от 2011-а състезанията са ежегодни, заради перфектните алпийски условия за каране на ски и сноуборд. Онези, които не си падат по зимните спортове, могат да се възползват от многобройните СПА центрове, красивите планински пътеки или запазеният исторически център на града.

2. Копаоник, Сърбия

Копаоник, познат още със старата българска форма на името си – Копалник, или като Сребърна планина, е най-високата планина в днешна Сърбия с връх Панчичев  – извисяващ се на 2017 метра, ако не се брои западната част на Стара планина с връх Миджур. Намира се в Централна Сърбия, близо до границата с Косово.

Едноименият ски курорт е разположен върху плоската част на планината, наречена Равни Копаоник, издигаща се на надморската височина от около 1780 метра. От 1981 г. има статут на международен ски център, който му е присъден от Международната федерация по ски (FIS). Любителите на алпийските спортове могат да се насладят на 55 км перфектно обработени писти и ски пътеки, подходящи както за начинаещи, така и за опитни скиори. Освен възможността за практикуване и на други спортни дисциплини, почиващите могат да се възползват и от многобройните образователни и културно-исторически обиколки и програми.

3. Парнасос, Гърция

Планината Парнасос, или Парнас, се намира в Централна Гърция и се извисява над Делфи, северно от Коринтския залив. Най-високият връх на планината Лиакура се издига на 2459 м надморска височина. За гърците Парнасос е свещена, защото, според местната митология, там отсядали боговете Аполон и Дионис, нимфите наяди и живеели музите. В подножието ѝ е разположен прочутият Делфийски оракул. Склоновете на планината са съставени от два ски участъка – Келария и Фтеролака, които заедно образуват най-големия гръцки ски център.

Едноименият зимен курорт отваря врати през 1976 година. През 2014-2015 г. са инсталирани два нови лифта-хибриди. С тях ски центърът разполага с общо 16 лифта и може да се похвали с 25 маркирани ски писти и около 15 ски маршрута с обща дължина 36 км, като най-дългата писта е 4 километра. Близостта на курорта до Атина, Патра и Ламия е също голям плюс. Впрочем почти всички лифтове и писти носят имената на древногръцки божества и герои от митологията.

4. Яхорина, Босна и Херцеговина

Яхорина, която всъщност се намира в Република Сръбска, е сред най-старите зимни спортни центрове не само в Европа, но и в света. И той, като повечето ски курорти, носи името на планината, където се намира. Най-високата точка е връх Огорелица, издигащ се на цели 1916 метра. Първите сведения за него датират още от края на XIX век, когато областта се е намирала в границите на Австро-унгарската империя. Годината на основаване на Яхорина е 1923-а, а първите ски писти и зимни хижи се построяват в периода между двете световни войни. Впрочем първото алпийско ски-рали в бивша Югославия се провежда именно там през 1937 година. Курортът получава официалното си име „Olimpijski Centar Jahorina“ през 1984-а, когато става домакин на зимните олимпийски състезания за жени.

В наши дни Яхорина разполага с 11 лифта, около 40 км обработени ски писти, над 101 уютни хотели и хижи, машини за изкуствен сняг и нощно осветление. Освен това зимният курорт се намира близо до столицата Сараево – на 30 км, което е чудесна възможност да се разгледат града и околията на курорта. Със сигурност, туристите, които изберат Яхорина, няма да останат разочаровани и ще запазят прекрасни спомени от зимната си почивка.

5. Пампорово, България

Пампорово е другият любим зимен курорт не само на българите, но и на много чужденци, защото, за разлика от повечето си събратя, е доста по-малко застроен и спокоен. Пампорово води съществуването си от 1933-а, когато е летовище с няколко пансиона, и достига апогея си по времето на социализма, когато се строят някои от съществуващите и до ден днешен мащабни хотели и почивни станции. Името му е дадено от местните жители, в чест на Райчо Хаджибелев (Пампора), който притежавал околните гори и поляни. А „Пампор“ означава бързоскоростен влак – намек за бързината на Райчо Хаджибелев, зад която стои цяла история. Сега Пампорово се слави като един от най-хубавите ски курорти, където се провеждат състезания за Европейската купа.

Най-високият връх – Снежанка, се издига на 1926 метра и част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Повечето ски писти водят началото си именно от върха. Ски центърът разполага с 55-километрови ски писти и 38-километрови писти за бягане, които са обслужвани от 18 лифта. Освен това Пампорово е благоприятен за пешеходен и велотуризъм, а близостта му до Смолян, Широка Лъка и други живописни населени места го прави още по-желана туристическа дестинация, дори и през лятото.

6. Синая, Румъния

За първи път мястото се споменава като планински курорт през 1869-а, когато е построен първият хотел. Регионът е толкова живописен и величествен, че румънският крал Карол Първи решава да си построи лятна резиденция – прекрасният замък Пелеш. Градът е кръстен на синайския манастир, изграден през 1695-а, а той – на Синайската планина в Египет. Постепенно и курортът, и градът се разрастват. Синая е разположена в планините Бучеджи, чийто най-висок връх е 2505-метровият Ому.

За скиорите и сноубордистите са предназначени над 17.9 км ски писти и 5 км ски маршрути, докато 9-те лифта се грижат за транспортирането на туристите. В Синая са разположени и множество очарователни вили със старовремска архитектура, СПА центрове и планински пътеки, освен кралският замък Пелеш. Планинският курорт е разположен недалеч от трансилванския град Брашов, замъка на граф Дракула в Бран и столицата Букурещ.