6 известни личности, които никога не са съществували

Историята е нещо невероятно – някои личности до такава степен са обгърнати от легенди и хорски приказки, че в един момент трудно може да се разбере дали са реални, или измислени. Докато някои спорят за тяхното съществуване, други ги превръщат в герои.

1. Вилхелм Тел

Може да се каже, че националният герой на Швейцария, който се е борил срещу Хабсбургите за свободата на родината си, не е истински. Исторически доказателства за съществуването му почти няма, затова швейцарецът най-вероятно е просто плод на местни легенди и митове. Най-популярните сред тях разказват, че улучил ябълка на главата на сина си със стрела от арбалет и че убил Херман Геслер, австрийският управител на Алтдорф, столицата на швейцарския кантон Ури.

2. Пиер Брасо

През 1964-а шведският журналист Оке Акселшон решил да направи един експеримент. След като шимпазето Петер нарисувало няколко картини, той ги взел, експонирал част от тях на изложба и обявил, че са дело на неизвестния дотогава френски художник Пиер Брасо. Критиците не само се изказали повече от ласкаво за творбите на „французина“, но дори един  колекционер си купил една от тях. Истината, разбира се, рано или късно, излиза наяве, но до ден днешен някои критици продължават да твърдят, че работите на Брасо се отличавали най-много сред останалите.

3. Алегра Коулман

Преди 23 години новоизгряващата холивудска звезда се появява върху корицата на списание Esquire. Статията в изданието разказва как Алегра и Дейвид Шуимър („Приятели“) са в щастлива връзка, прочутият режисьор Уди Алън я иска за участие в негов филм, а сценаристът Куентин Тарантино си е загубил ума по нея. Но, както се казва всичко това е „твърде хубаво, за да е истина“. Оказало се, че журналистката Марта Шерил е измислила цялата история, за да покаже как реално действа и влияе на хората холивудската слава. От цялата работа най-много спечелила актрисата Али Лартър, чиято кариера тръгнала нагоре, след като изиграла мистериозната Алегра Коулман.

4. Мулан

Почти няма човек, който да не е чувал легендата за смелата китайска девойка Мулан, която заела мястото на стария си баща водейки 12-годишна война. Силната жена е толкова прочута, че един от кратерите на Венера носи името ѝ, а Световното първенство по футбол за жени я избира за свой символ. Все още не се знае, дали Хуа Мулан е реален човек, въпреки че за първи път се споменава в баладата от VI век „Балада за Мулан“.

5. Алън Смити

В Холивуд съществувала традиция, когато някой режисьор не желаел името му да се появи в крайните надписи на филма, да се използва името Алън Смити. За първи път то се появява в уестърна „Смъртта на стрелеца“ на Дон Сийгъл. Въпросният Алън Смити даже разполага със собствен профил в сайта IMDb, но към края на 90-те години Гилдията на директорите на Америка забранява по-нататъшното използване на името след излизането на лентата „Филм на Алън Смити: Гори, Холивуд, гори“, защото главният герой носи същото име като „режисьора“.

6. Козма Прутков

През XIX век руската аристокрация била като обсебена и не можела да спре да чете историите на Козма Прутков. Проблемът е, че всъщност името на „известния“ писател бил псевдоним на различни автори, които желаели да запазят анонимността си. За да бъде още по-истински, измисленият герой се сдобива със собствен портрет, биография, роднини, къща и работа.