Двойничката на Мелания: жена-милионер проби в американския сенат

В САЩ се появи нов необичаен политик: мястото на сенатор от щата Джорджия ще заеме 49-годишната Кели Льофлер, милионер и финансист, която обещава да е пълна противоположност на повечето жени, които сега заседават в Конгреса на САЩ.

Кели Льофлер е една от най-богатите жени в Джорджия, ръководител на финансовата компания Bakkt, съсобственик на женския баскетболен отбор Atlanta Dream и съпруга на Джефри Спречър, основател на финансовата компания Intercontinental Exchange. Дълго време двамата с мъжа й предоставяха финансова подкрепа на политическите комитети, харчейки за това около 3.2 млн. долара. Сега, замествайки поста сенатора от щата Джорджия Джони Исаксън, който подаде оставка по здравословни причини, предприемачката ще продължи да харчи лични пари за политическата си кариера, съобщава Politico. През  следващата година Кели Льофлер планира да отдели 20 млн. долара за собствената си предизборна кампания, което ще й позволи да остане в сената още четири години.

Дамата-милионер подкрепя горещо политиката на американския президент. „Искам да се боря срещу социализма рамо до рамо с Доналд Тръмп“, цитира думите й Financial Times.

Ново лице в американските властови структури, Кели Льофлер поразително се различава от повечето жени в западната политика – стилът й на обличане прилича повече на образите на първи дами, отколкото на  чиновниците и държавните глави.

На събитието на 4 декември, когато Кели Льофлер беше представена като новия сенатор от Джорджия, тя се появи в зелена блуза с панделка, която изглежда почти копие на известната розова блуза от Gucci, носена от Мелания Тръмп на събрание на републиканците по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Дългата, добре поддържана коса, ярките дрехи и подчертаната женственост на Кели Льофлер са всичко, което жените политици на запад всячески се опитваха да избягват. В продължение на дълги години германският канцлер Ангела Меркел и Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ, която не успя да стане президент, налагаха модата в политиката. Панталонът, късата прическа или прибраната коса трябваше да внушават на техните опоненти от мъжки пол, че пред тях стои жена, която не отделя много време за тоалети и мисли вместо тях за съдбата на човечеството.

Но всичко се променя: ето че подчертаната женственост започва да се превръща в напълно приемлив стил за жените на власт.

Когато 70-годишната Бригите Бирлайн беше одобрена за канцлер на Австрия през юни 2019-а, стана очевидно, че лицето на европейската политика се променя. Адвокатът, който замени Себастиан Курц, носеше блузи с плисета и жабо, големи обеци и колиета, прическа с къдрици, дантела и незаменимите токчета – накратко, всичко, което колегите й на Запад избягваха. Дори Тереза ​​Мей, известна с любовта си към модата, се стараеше  да не се облича много закачливо, като даваше воля на вкуса си най-вече в избора на бижутата.