5 необичайни къщи за ценителите на оригинални решения

Невидима къща, сграда над Атлантическия океан и бамбукова къща в Бали – представяме ви проекти на интересни и необичайни жилища, които всеки би искал да посети.

 

 

Малка къщичка във Финландия

Младият индустриален дизайнер Робин Фалк решава да си построи ваканционно жилище в живописната община Сипоо. Той дава на проекта си името Nido, което в превод от италиански означава „птиче гнездо”.

За обзавеждането дизайнерът е използвал само предмети от първа необходимост. Затова къщата се състои от зона за отдих на първия етаж и спалня на второто таванско ниво. Вътрешният интериор е оформен в стил таванско помещение.

Високият прозорец на предната фасада позволява на слънчевата светлина да влиза в стаите. От него се открива и прекрасна гледка съм гората и езерото. До къщата има открита тераса, разположена върху дървени колове.

 

Бамбуков дом в Бали

Архитектурното студио WNA, в сътрудничество с Hideout Bali, проектира и построи дома Hideout Horizon, изработен изцяло от бамбук и малки стъклени вложки. Къщата се намира в средата на спокойно оризово поле в Индонезия и потапя гостите в уникалната балийска природа.

Сградата върху 80 кв.м. се състои от три етажа, които са свързани с бамбукова рампа и стълби. Къщата е напълно отворена и проветрива, защитена от атмосферните влияния само с голям надвесен покрив.

На приземния етаж има кухня, уютен хол с висящ хамак, баня и малък басейн. Долу има и две единични легла. На втория етаж е разположено голямо кръгло двойно легло с изглед към вулкана Агунг. Двуслойна мрежа против комари позволява на гостите да се скрият от любопитни очи и насекоми. На третия етаж пък има малък кът за отдих.

 

Жилище за любителите на сърфа

Проектът за къща, създаден от Yakusha Design, е предназначен за почивка на сърфистите. Идеята на създателите е да създадат въздушна кабина, която сякаш е в безтегловност, и се издига директно над Атлантическия океан.

Създателите са искали да пресъздадат и традиционната идея за фар, така че къщата се вижда отдалеч и противостои на морската стихия. Архитектите решават да изградят жилище с площ от 48 кв. м на вертикална колона, закрепена към рециклирана бетонна основа.

Централната колона заема малко място в къщата. На създателите им хрумва да интегрират повечето комуникации в нея, за да не заемат друго пространство. Гостите могат да се любуват на природата от почти всяка точка на помещението. А системите от щори, изградени по целия периметър на сградата, им помагат да се скрият от любопитните погледи.

Интериорът е декориран минималистично в топли бежови тонове. Помещението е обзаведено само с най-необходимите мебели. Разделено е на функционални зони: хол, кухня, спалня и баня. Усамотението в банята се постига чрез специално стъкло с регулируема прозрачност.

 

Невидима къща в Калифорния

Архитектът Томас Осинск и американският филмов продуцент Крис Ханли създадоха огледален дом в близост до Националния парк Joshua Tree в Калифорния. Сградата може да бъде наемана за снимане на филми, фотографиране и други събития.

Специалното на тази къща е, че е облицована със закалено огледално стъкло, което обикновено се използва за изграждането на небостъргачи. Така че тя отразява околния пейзаж и се слива с него, ставайки невидима. От вътрешната страна се открива красива гледка към пустинята през стъклените стени.

Къщата с площ от 511 кв. м е проектирана като едно дълго непрекъснато пространство, в което има 30-метров закрит басейн.  До него са разположени дневна и трапезария. В една от стените са вградени плъзгащи се стъклени врати. А друга стена, близо до тясната част на басейна, е предназначена за прожектиране на филми върху нея. Други части на къщата са оформени като спални (в сградата има четири такива) и бани.

 

Дървен дом в Ню Йорк        

Тази сграда е построена с помощта на 3D печат и съсипан от вредители негоден за употреба дървен материал. Къщата Ashin е изградена от американското архитектурно студио Hannah.

Бетонната основа на сградата е отпечатана с помощта на 3D технология. Къщата е облицована с гофрирана дървена ламперия, а прозорците са направени от черен шперплат. За изграждането на основната конструкция е използвана ясенова дървесина, заразена с паразити. Тя не може да се използва за строителство, тъй от нея е трудно да се направят дори дъски. Затова често я оставят да се разложи по естествен път или я изгарят, което отделя вредния въглероден диоксид във въздуха.

С помощта на ръчни инструменти екипът на студиото нарязва трупите с неправилна форма на дъски с различна дебелина. Те са използвани за създаване на покрития от вътрешната страна, както и на други повърхности и дори вградени стелажи. Дизайнът на останалите елементи е проектиран да повтаря извивките на дървото: всички бетонни форми, включително основата, комина, камината и дори подовете, имат неравен рисунък. С течение на времето дървото естествено ще придобие сив оттенък, така че ще се слее с оттенъка на бетона.

В къщата няма електричество или течаща вода, но пък в бетонната основа е вградена малка мивка. За отопление се използва камина на дърва.