Защо салатата за вечеря е лоша идея

Често, когато искаме да хапнем нещо късно вечерта, избираме салата от пресни зеленчуци. Счита се, че това ястие е диетично и здравословно. Но д-р Харалд Щосие, основател и главен лекар на клиниките Vivamayr, предупреждава, че ползата от продуктите зависи и от това по кое време на деня ги консумирате. Експертът разказва пред Vogue защо слатата преди лягане е лоша идея.


Защо не бива да ядем салати и плодове вечерта

„Не препоръчвам да ядете нищо без топлинна обработка след 16.00 часа. Причината е, че храносмилателният тракт има специален ритъм. Храносмилането е много по-активно сутрин и по-бавно вечер. В същото време напомням, че суровата храна е по-трудна за обработка и изисква изразходването на повече енергия. Ако не сте в състояние да усвоите храната веднага, започва вътрешен процес на ферментация и гниене. И това е началото на чревната автотоксичност, която наричаме също синдром на пропускливи черва. А той от на свой ред може да причини развитието на други заболявания, сред които са алергии и непоносимост към определени продукти “. В допълнение към риска от заболяване, процесът на ферментация и гниене се отразява негативно на съня – трудно е да се събудите свеж и енергичен, ако нещо е стояло и е гниело в стомаха ви цяла нощ.

В колко часа да вечеряме

„Вечерята трябва да бъде лесно смилаема. Поради специфичния ритъм на храносмилателния тракт и забавянето на работата му вечер, последното хранене трябва да става възможно най-рано. Трудно е да се посочи точен час – това зависи от начина ви на живот. В онези култури, където е обичайно да вечерят и да седят на маса до 22.00 часа, хората често не закусват – причината е, че организмите им все още работят върху усвояването на вечерна храна. “

Какво да ядем след 16.00 часа

„Вечер препоръчваме да ядете зеленчуци на пара, варени или печени на скара. Например в италиански стил – със зехтин – или салата от варено цвекло, моркови и картофи – това са добри варианти. “

Здравословни ли са картофите

„Картофите са важен алкален продукт. Помагат за балансиране на киселинно-алкалния баланс. Добре е да го приготвяте като ги варите или печете, но избягвайте пържените картофи в менюто си. “