Седмичните предложения – за здрави и зрели!

В седмицата, в която трябваше да започнат два големи международни фестивали – 24-ият „София филм фест“ и Мартенски музикални дни в Русе, правителството взе мерки за ограничаване опасността от разпространение на COVID-19, и те бяха отложени. Но както казва Зигмунд Фройд, „Зрелостта  проличава в способността да отлагаш удоволствията“.

Така че нека бъдем и здрави, и зрели!

 

Но както знаем, при индивидуални посещения рисковете от заразяване с коронавируса са по-малки, затова ето и някои по-малки удоволствия:

Рop-up „Дишащ бар“ в Националния студентски дом в София

В Националния студентски дом  ще можете да присъствате на алтернативно pop-up арт събитие, микс между сетивен театър и перформънс, изпълнен от арх. Ивета Попова – съосновател на Design Lab. Нейната цел е да повдигне належащия въпрос за реновацията на сградата на Студентския дом.

За идеята си се вдъхновява от подобни арт събития в Ню Йорк, както и от световни форуми за дизайн с множество арт инсталации. Пърформансът й се нарича Feel Me experience и е театрален спекталъл, създаден в контекста на пространствата на Студентски дом, като със своите декори и инсталации прави първата крачка към промяна на мястото.

Арх. Попова разчита, че с колеги от архитектурния бранш, ще успее да създаде експертна група, с която да съживи Студентския дом и по нов начин да използва пространствата му, така че със своя дизайн и функции да отговарят на нуждите на съвременните младежи. Като за начало в главното фоайе на сградата ще има pop-up „Дишащ бар“. Той е създаден със специалните плочи на Fiandre Active Clean Air & Antibacterial Ceramic™ и е микс между арт инсталация и истински бар.

Куклен театър и работилничка в Гранд Хотел София

Тазие неделя Гранд Хотел София кани родители и деца на семейно забавление с куклен театър и тематична работилничка. Продължителността на постановките е около 40 минути.

Билетът включва лакомство и сок за малчуганите, а за родителите – топла напитка.

Black Уикенд в Пловдив

След емблематичната 2019 г., когато Пловдив бе европейска столица на културата, този уикенд имате шанс да се докоснете до магията на любимия град под тепетата на преференциални цени – ресторанти, заведения и хотели ще разгърнат гостоприемно врати и ще посрещат гостите на града с примамливи отстъпки.

Специална онлайн анкета ще даде право на посетителите да гласуват за обектите, които най-много са ги впечатлили по време на събитието. По този начин ще можете да отличите най-гостоприемния хотел, заведение или галерия.

Попълнилите анкетната ще участват в томбола с награди, сред които безплатна нощувка за двама в хотел по избор; вечеря за двама; ваучер с 50% отстъпка за спа и релакс процедури и много други.

На официална вечеря на 17 март (вторник) ще се обявят и раздадат наградите на публиката за „Най-гостоприемният хотел, заведение, културна институция“, определени въз основа на резултатите от онлайн анкетата.

Кукерско шествие „На гости в община Чавдар“

В село Чавдар в Софийска област, в събота отбелязват празника Сирни Заговезни с кукерско шествие. На площада в селото ще се съберат жители и гости за организираното кукерско шествие „Кукери на гости в община Чавдар”. За настроението ви ще се погрижат самодейците към читалище „Надежда”. Празникът ще продължи с дефиле на гостуващи кукерски състави, чиито спектакли ще допринесат за доброто настроение и приятната атмосфера. Всеки участващ клуб ще получи специални плакети, питка с мед и бутилка вино от община Чавдар.

XXII Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора

В неделя в Стара Загора в рамките на фестивала на маскарадните игри петчленно жури ще раздава награди за най-придържаща се към традициите маска, костюм, танц, колоритен персонаж, артистичност, реквизит. Наградният фонд е голям, уверяват организаторите.

В традиционните маскарадни игри ще участват стотици атрактивни и шумни кукери от десетки области от страната и старозагорските села. Празникът ще започне с пъстро дефиле по централната улица „Цар Симеон Велики“ и с представяне на групите на площада пред сградата на общината.

По време на фестивала ще има базар, в който десетки майстори-занаятчии от цялата страна ще представят традиционни български изделия от естествени материали- плетива, керамика, ювелирни изделия, кожи, хлопки, кукли, ножове.

Като съпътстваща проява на фестивала ще има детско ателие за рисунки, малка пластика и кукерски маски.