Защо ревността при мъжете и жените е различна и какви са биологичните обяснения за това

Ревността е сред най-силните и негативни чувства, които много лесно могат да въздействат на човешкото поведение и мисъл. Но въпреки че е универсална и типична за двата пола, тя се възприема и пробужда по различен начин при всеки от тях.

 

Запознаваме ми с четири от най-често срещаните признаци на ревност при мъжете и жените:

 

1. Грижа за бъдещите поколения

Смисълът на живота, разбира се, не означава само да изживеем нашия пълноценно, но и да продължим рода, създавайки деца. Според проведено проучване и двата пола са „програмирани“ да изпълнят две много съществени житейски функции: да оставят многобройно потомство след себе си и да инвестират в благосъстоянието на всеки от наследниците си, доколкото това е възможно.

Но докато силният пол е по-склонен да има сексуална връзка с повече представители на противоположния, за да разпространи максимално гените си, нежният пол се стреми да избере само един партньор, с когото ще отгледат по-добре децата си.

2. За мъжете физическата изневяра е по-непростима

След като става ясно, че всичко се свежда до природата и на двата индивида, за мъжете потомството е много важно. Те искат да са сигурни, че детето, за което ще се грижат, е наистина тяхно, въпреки че майката е тази, която го износва в продължение на 9 месеца. Да не говорим, че след раждането, повечето грижи за неговото отглеждане падат върху нейните плещи.

Данни от проучванията на различни изследователи обясняват защо според силния пол физическата изневяра е по-болезнена от емоционалната. Мъжете не искат да рискува с отглеждането на отроче, което може да не носи техните гени.

3. За жените е емоционалната

При нежния пол е точно обратното. Жените – преди всичко – искат да изградят силна емоционална връзка с бъдещия си партньор, преди заедно да създадат потомство. Това също се обяснява с биологичното им програмиране. Затова при тях емоционалната изневяра е в пъти по-непростима и мъчителна от физическата: изпитват страх от изоставяне и загубата на подкрепа.

4. Ревността зависи и от типа на връзката

Според друго неотдавнашно проучване не само биологията може да е причина за ревността, а и видът на взаимоотношенията. Изследователите са проучили два от най-често срещаните модели – по-разкрепостеният и по-зависимият.

При първия хората много повече ценят свободата си и се стремят да избягват сериозното обвързване: те ревнуват на неемоционално ниво, а физическите изневери ги побъркват. При втория модел е точно обратното: хората се чувстват по-добре, когато живеят в среда на взаимна зависимост, и имат силна фобия към емоционалната изневяра.

Впрочем, най-интересната част на това изследване е, че макар и да е проведено от друга гледна точка, повечето мъже попадат в първата категория, а мнозинството от жените – във втората. Разбира се, че има и изключения.