Търсенето е нараснало със 121%: защо нюйоркчани масово купуват оръжие

Обемите на продажбите на огнестрелно оръжие в Ню Йорк рязко са се увеличили на фона на пандемията и са продължили да растат след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис. Анализаторите свързват това с ръста на насилието в щата.

 

Днес много американци могат да придобият огнестрелно оръжие за по-малко от час. За това е необходимо само да минат мигновенна проверка на анкетните данни, включващи информация за съдимост, съобщения за битово насилие и имиграционен статут. През юни количеството на такива проверки в Ню Йорк е нараснало със 121 процента.

Според новия отчет, през първия месец на лятото ФБР е инспектирало покупки на оръжие в Ню Йорк над два пъти по-често, в сравнение с година назад. Осъществени са общо 52 252 проверки на анкетните данни на хора, желаещи да купят огнестрелно оръжие в щата през юни 2020 г., което е със 121 на сто повече в сравнение с юни 2019 година.

„Когато в началото на март започна паниката на фона на COVID-19 и хората помислиха, че могат да ги уволнят, станахме свидетели на бум на търсенето, – разказва Клиф Пфлегър, собственик на оръжеен магазин в Лонг Айлънд. – продадохме почти всичко, което имахме в магазина”.

По думите му потокът от желаещи да придобият оръжие не спирал, „дори когато нямаше какво да продаваме”. „Колкото до хората, които идваха в магазина – много от тях за пръв път купуваха огнестрелно оръжие, и очевидно, не бяха подавали заявление и нямаха лиценз за оръжие” – споделя наблюденията си търговецът.

Пфлегър затворил магазина си в средата на март, когато на всички бизнес дейности в щата, които не са от жизнено важно значение, било наредено да спрат работа, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Но той успял да си осигури необходимия бизнес статут, и след седмица отново отворил търговския си обект.

А през юни в град Ню Йорк са фиксирани 205 престрелки, което го прави най-кървавият юни за последните 24 години.

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис, са изчислили, че в периода от месец май до март в цялата страна са продадени допълнително 2.1 млн. оръжия, свързани със 776 ранявания, получени при стрелба, които не биха се случили, ако не беше бумът на продажбите. „Рязкото увеличаване на достъпа до огнестрелно оръжие по време на пандемията от коронавирус е свързано с ръст на насилието с употреба на огнестрелно оръжие”, пишат изследователите.

По данни на изследване на института „Брукингс”, в резултат на пандемията и протестите, последвали след смъртта на Джордж Флойд, на пазара са били пуснати допълнително 3 млн. оръжия. Изследователският център е установил, че след кончината на Флойд на 25 май в Минеаполис, ежедневните продажби на оръжия са нараснали до 150 хил. към 2 юни, и са останали стабилни през целия месец.

В същото време битката за оръжие в Ню Йорк продължава. Главният прокурор на щата Летисия Джеймс настоя съдът да разпусне Националната оръжейна асоциация, заради обвиненията към ръководството й в незаконно присвояване на средства от благотворителните вноски. Парите били харчени за разкошни пътешествия и огромни заплати, както и за данъчни машинации. В резултат на това могъщото оръжейно лоби, регистрирано пред 150 години като благотворителна организация с нестопанска цел, е загубило над 63 млн. долара през последните 36 месеца.