Защо най-богатият човек в Европа замрази сделката с Tiffany

Сделката на милиардера Бернар Арно за придобиване на американския бижутериен гигант Tiffany & Co., срещу 16 млрд. долара, се оказа на ръба на провала. Причината е недоволството на групата LVMH, собственост на най-богатия човек в Европа, от дивидентите за тримесечието в размер на 70 млн. долара, които Tiffany е изплатила на акционерите си по време на пандемията, съобщава източник, запознат с хода на преговорите.

 

Преди дни LVMH замрази сделката, която бе обявена през ноември 2019-а. Мярката бе предшествана от писмо на министъра на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан, написано „след заплахите на САЩ да обложи с по-високи мита френски стоки”. На Бернар Арно, най-богатият човек в Европа, и според мнозина най-влиятелният във Франция днес, било препоръчано да „отложи” придобиването на Tiffany до 6 януари следващата година.

Бернар Арно.

Но по думите на източник на Forbes, истинската причина за замразяването на сделката е не толкова политическата намеса, колкото отпускането на щедри дивиденти на акционерите на Tifany след обявяването на сделката, които са предизвикали недоволството на LVMH. Изплатените през май и август общо 140 млн. долара, събеседникът на Forbes описва като „безумие” и „всъщност изгаряне на пари”. За ноември е планирано изплащането на още 70 млн. долара, въпреки възможното продължаване на локдауна.

Планът на компанията за изплащане на тримесечни дивиденти в размер на 0.58 долара за акция е посочен в официалното изявление в момента на сделката, но според източника, Tiffany едва ли щеше да продължи да изплаща дивиденти по време на пандемията, „ако не възнамеряваше да продаде компанията”. „Невъзможно е да си представим, че те биха се съгласили с това”, коментира събеседникът на Forbes.

LVMH отказа допълнителни коментари по повод дивидентите, но подчерта дълбоката си неудовлетвореност от резултатите от дейността на Tiffany & Co. по време на карантината. В официалното си изявление от 10 септември, конгломератът вече се изказа по повод изплащането на „внушителни плащания в период, когато компанията е инкасирала загуби”.

Представител Tiffany & Co., която през първата половин на 2020-а понесе загуби в размер на 32.7 млн. долара, при положение че печалбата й за същия период на 2019-а е била 261 млн. долара, твърди, че групата LVMH е била запозната с дивидентната политика на Tiffany. Съвместното изявление, направено през ноември 2019 г., потвърждава, че Tiffany „ще продължи да обявява и да изплаща редовните тримесечни дивиденти в размер на не повече от 0.58 долара за акция и в съответствие с приетата практика”. Представителят на компанията добави, че Tiffany е изплащала дивиденти 131 пъти поред, започвайки малко след първичното публично предлагане на акциите си, и никога не е пропускала плащания, включително по време на икономически кризи.

Алесандро Болиоло.

Въпреки че сделката все още може да се състои, по думите на източника на Forbes отношенията между страните са се влошили стремително по време на карантината, когато бутиците на Tiffany в търговските центрове и фирмените й магазини в Ню Йорк са се сблъскали със спад на посещенията.

Когато на 9 септември LVMH обяви решението си да „отсрочи” сделката за 16 млрд. долара, Tiffany & Co. отговори с иск, в който настоява съдът в Делауер да принуди LVMH да изпълни условията на договора, сключен през ноември, и опроверга изявлението на френския конгломерат, че Tiffany е нарушила задълженията си по контракта за сливането.

Американският бижутериен гигант не се съгласи с обосновката на LVMH за отлагане на сделката, заявявайки, че „предполагаемите на опити на Франция да предприеме ответни мерки спрямо САЩ заради предложените нови мита никога не са били огласявани или подлагани на публично обсъждане”. Компанията изрази съмненията си дали писмото на френския министър е било законен „опит” да „принуди” САЩ да промени позицията си по повод обсъжданите мита върху френските луксозни стоки.

„Съжаляваме, че се налага да предприемем такива мерки, но LVMH не ни остави друг избор, освен да започнем съдебни действия, за да защитим компанията и акционерите си”, каза председателят на борда на директорите на Tiffany Роджър Фара при подаването на иска.

В отговор LVMH обяви, че възнамерява да подаде собствен иск, за да „оспори подхода на мениджмънта и борда на директорите на Tiffany към решаването на кризата, който се състоеше в изплащането на внушителни дивиденти в период, когато компанията е понасяла загуби”. В изявлението от 10 септември френската група посочи, че „дългата подготовка на съдебния иск е показателна за недобросъвестността Tiffany в отношенията й с LVMH”, намеквайки, че отношенията между компаниите са се влошили много преди  обявяването на замразяване на сделката. LVMH подчертава, че резултатите от дейността на Tiffany за първите шест месеца и прогнозите за 2020-а „разочароват” и са се оказали „значително под тези на сравними брандове на групата LVMH за същия период”.

Но главният изпълнителен директор на Tiffany Алесандро Болиоло възрази, че „стабилността на бизнеса на Tiffany е очевидна” и че карантината не се отразила на нейните печалби. „Очакваме приходите ни за четвъртото тримесечие на 2020-а да надхвърлят приходите за същия период на 2019-а”, – съобщи той..