Замъкът Билтмор – къща музей за чудо и приказ

Най-голямата къща музей в Съединените щати е сгушена в пълна идилия между планините край град Ашвил, в щата Северна Каролина. Това е най-големият частен дом в Щатите с обща площ 16622.8 квадратни метра и 250 стаи. Ето още подробности около имението, поставено под номер 8 в класацията за най-любими архитектурни решения на Американския институт на архитектите.

Имението е построено по заявка на Джордж Вашингтон Вандербилт II (14 ноември 1862 г. – 6 март 1914 г.) в периода между 1889 и 1895 година. Мъжът e внук на бизнес магната в сферата на железопътния транспорт и корабоплаването Корнелий Вандербилт, който още приживе е обявен за най-богатия американец. За разлика от дядо си – предприемача, Джордж е известен със страстта си, с която колекционира произведения на изкуството. За това и частният му дом е истинско произведение на изкуството.

Архитекти на имението „Билтмор“ са Ричърд Хънт и Фредерик Олмстед (човекът, който проектира и „Сентръл парк“ в Ню Йорк). Магията на дома е запазена вече пето поколение. За това допринасят и две решения – от 23 май 1963 г. „Билтмор“ е със статут на национален исторически паметник, а от 15 октомври 1966 г. е вписан в националния регистър с местата от историческо значение за Щатите. Оттогава става притегателен център за туристи и всяка година се посещава от близо 1 млн. гости.

„Това е феноменално място, където може да избягате от натовареното си ежедневие и да се пренесете назад във времето“, казва Лесли Клингнър, уредник в къщата музей – „Билтмор“. Може да се разхождате из градините под „йонийското небе“, както то е описано в писмата на първите обитатели на дома, или да разгърнете преди лягане някоя от 20 000 книги в библиотеката.

В библиотеката има още една тайна стая с книги.

Джордж Вашингтон Вандербилт II е бил известен като страстен читател – на 12-годишна възраст започва да си води дневник за всяка прочетена книга и така за краткия си живот (умира на 51 години) се оказва, че е прочел 3159 заглавия. Това прави средно по 81 книги годишно. И, естествено, не е прекарвал по 12 часа в библиотеката, а е управлявал семейния бизнес, пътувал е по света, обикалял е галерии и ателиета на художници, от които е купувал картини.

Много от тях може да видите по стените на замъка „Билтмор“, докато се разхождате из централната му част, в която има 35 спални помещения, 43 бани, 65 камини и три кухни, които общо заемат близо четири акра жилищна площ. В мазето има боулинг и басейн още от времето на първите обитатели на дома – Джордж Вашингтон Вандербилт II, съпругата му Едит и дъщеря им Корнелия.

Джордж Вашингтон Вандербилт II и съпругата му Едит.

Едит Вандербилт е известна като организатор на соарета. В началото на ХХ век тя кани в имението писатели, политици, дипломати и хора от всякакви професии, имащи интерес към ландшафтната архитектура, опазването на горите и колекционирането на произведения на изкуството. На една от снимките, запечатани от онези години, може да се види Едит Вандербилт – маскирана като паун по време на парти в началото на 20-е години. Тя обича костюмите, театъра и елегантните рокли и се стреми да превърне целия си живот в постоянен празник.

И как да е другояче, предвид мястото, където живее? Ако искате да усетите поне малко от настроението на Едит, може да си поръчате обяд или вечеря, каквито някога са се приготвяли за нея и гостите й, и те ще ви бъдат поднесени в красиви порцеланови чинии и кристални чаши.

Освен централна част, имението има и периферна – разположена върху 8000 акра, където се намират конюшните, винарните и няколко вили с отделно обособени градини.

Ако търсите приключения на открито, може да разгледате замъка от каяк, докато плавате по река Броуд Ривър, виеща се около имението. Може да пояздите някой от расовите коне или да обиколите градините с файтон. Има възможност и да наблюдавате птиците с експерт – орнитолог или да се разходите из горите около замъка.

Някои от живописните пътеки могат да ви отведат до поля от слънчогледи или до езера, около които необезпокоявано се разхождат пуйки. А накрая може да се почерпите във винарната с пенливо шардоне, местно производство, и да си пожелаете подобно приятно настроение да изпитат хиляди  американски туристи в някоя къща музей в България.