ABBA ни сюрпризира с нов албум и класическа музика

Чудесна новина за феновете на популярната шведска формация! След 40 години, на 5-и ноември, е планиран да излезе нейният нов албум -“Вояж” (Voyage). Интересните факти, които съпътстват появата му, не са никак за пренебрегване. Като например, каква е връзката между Йохан Себастиан Бах и Бени Андершон…

 

Новият студиен албум

Abba по време на апогея си.

Тридесети ноември 1981 г. – това е датата, когато ABBA лансира последния си студиен албум, озаглавен The Visitors (Посетителите). Затова не е никак учудващо, че новината за издаването на деветата им музикална тава, за мнозина бе като бомба. А сега – за всеобща радост –Voyage ще включва цели 10 парчета, като две от тях вече са били записани през 2018-а: Still have faith in you и Don’t shut me down.

Когато заедно се завърнахме в звукозаписното студио, не знаех какво да очаквам… Но то е на Бени, така че атмосферата бе много приятна и сигурна. И преди да проумея какво точно се случва, вече наистина се забавлявах. Почти не мога са повярвам, че най-накрая настъпи моментът да представим новия си шедьовър пред света!” – не крие вълнението си Агнета Фелтскуг.

От ляво надясно: Бьорн Улвеус, Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста и Бени Андершон.

Впрочем, освен компактдиска, почитателите могат да си купят Voyage и под формата на грамофонна плоча или аудиокасета. Наред с това членовете на ABBA – Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид се готвят да представят на живо най-новите си песни. Това ще се случи на концерт, на 27-ми май 2022 г., който ще бъде излъчен онлайн от Лондон: “Просто го нарекохме Voyage, защото се потопихме в напълно непознати води. Още повече, че за нас това е един вид “пътуване във времето”, сякаш за тези 40 години никога не сме слагали ангажиментите на групата на пауза.” – споделя Бени Андершон.

Соловият албум на Бени

В интерес на истината, преди 4 години шведът пусна на пазара свой собствен солов албум – 27 парчета, в които се преплитат благозвучните клавиши на пианото с мелодичния глас на Бени. Соловото му изпълнение обаче не успя да достигне до висотите на шведската музикална група преди години… А като си говорим за господин Андершон, преди време самата звезда сподели интересен факт за нейна милост…

Класическата музика

Бени Андершон.

В интервю за Classic FM Бени сподели, че напоследък всяка вечер си пуска класическа музика, която повече от всякога слуша в захлас.

Увертюрите на Росини – толкова пулсиращи и ритмични – направо ме карат да онемея! А Бах – никой друг не е имал такава дълбока връзка с музиката, като него.” – удивлява се 74-годишният скандинавец.