Една седмица по „Алея на книгата“

„Читателят изживява хиляди животи, преди да умре“ пише Джордж Мартин в книгата си „Танц с дракони“. За да си осигурите няколко допълнителни съдби тази седмица, не пропускайте да се разходите по „Алеята на книгата“ в София – пред НДК и по бул. „Витоша“. Тя се откри официално днес, 6 септември, с представянето на „Книга за парите за деца и тийнейджъри“ на Чавдар Атанасов.

В рамките на изложението 120 издателства ще представят своите най-нови заглавия в общо 47 шатри.

Освен това „Алеята на книгата“ е съпътствана от над 60 събития – представяния на книги от техните автори и възможност за разговор с бъдещите им читатели.

Инициативата се провежда под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация“. Целта на кампанията е да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка заради пандемията на 1 юли 2020 година. Официално срокът ѝ е до края на годината.

А ето някои по-любопитни акценти от „Алеята на книгата“:

Във вторник, на 7-ми септември, голямото събитие ще е срещата с най-награждавания ни писател в чужбина – Георги Господинов. От 18.00 часа, в Шатра № 19, той ще представи книгата си „В пукнатините на канона. Провинции, аероплани, лексикони”.

В нея става дума за „любопитки“, които остават извън учебниците, като например историите за българския аероплан, с който е извършена първата бомбардировка над Одрин през 1912 година; за изобразените на банкнотите художници и писатели; за лексикона, който се оказва единственият източник на информация какво е вълнувало децата от късния социализъм. Господинов е категоричен, че това не е носталгична книга по политическата система от онова време, а желание да се проучи нещо неизследвано досега.

В сряда, 8-ми септември, от 16.00 часа, в „Литературния кът“ ще бъде литературната закачка „Написаното остава, пиши правилно!“ От Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН ще проверят най-дръзките от вас, които са 100% сигурни, че винаги пишат правилно. А дали е така?

Отново в „Литературния кът“ от 18.00 часа е награждаването на победителите в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“, които след това ще прочетат на живо стиховете си, при условие, че не са твърде опиянени.. от любовта и наградите.

В четвъртък, на 9-и септември, от 17.00 часа в „Литературния кът“ ще бъде представена книгата „Йога за облекчаване на скръбта от загуба”. Ще имате възможност да зададете всички въпроси, които ви вълнуват, на автора Антонио Саусис. Книгата съдържа над 80 изображения на лесни пози в йогата, чието влияние върху тялото е обяснено чрез психофизиологията и невробиологията. Саусис предлага и дихателни упражнения, пречистващи техники и съвети за релаксация.

По-късно същия ден от 19.00 часа в отново в „Литературния кът“ Добри Божилов ще представи романа „Девети“, посветен на събитията около 9 септември 1944 година. В него нито едните са изцяло положителни герои, нито другите са напълно демонични образи. Божилов бяга от черно-белите краски, правейки опит за портрет на онова време, който да е многопластов, задълбочен и правдив.

На 10-и септември, петък, от 17.00 часа в „Литературния кът“ за първи път ще бъде представена книга, посветена на патологичния нарцисист и психическия тормоз. Ще може да се срещнете с авторката Боряна Григорова и да разберете защо „Паяжината на психическия тормоз“ може да спасява човешки животи.

В съботния ден, на 11-и септември, от 11.00 часа в „Литературния кът“ детската вокална група „Сладки пуканки“ към Двореца на децата ще изнесе концерт по повод „Една година електронно образование“. Ще имате възможност да научите дали на децата наистина им се пее, като си спомнят за изминалата електронна година.

По-късно от 17.00 часа в Шатра № 22 преводачката Галина Узунова ще представи финландската писателка Мария Турчаниноф, спечелила милиони читатели и най-големите награди в Скандинавския север, с романа си за приятелството и оцеляването, за магията и чудесата, за страха и извисяването. Той е озаглавен „Мареси: Хрониките на Червеното абатство“

По същото време (от 17.00 часа), но в Шатра № 19, Бойка Асиова ще разкаже за „Роден на Великден“ – романът ѝ, отличен с престижната награда „Христо Г. Данов“.

Час по-късно – от 18.00 часа, в „Литературния кът“ преводачката Анета Данчева-Манолова ще отговаря на въпроси на най-запалените фенове на шедьовъра на фламандския писател Барт Муярт – „Братя“.

Муярт е носител на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2019 година. Роден е в Брюж през 1964 г, в семейство със седем деца – все момчета. Дебютира в литературата на 19 години и оттогава има над 50 произведения. „Братя“ е всепризнат за модерна класика за всички възрасти, преведена на повече от 20 езика.

В неделя, на 12 септември, от 16.00 часа в „Литературния кът“ ще бъде представена готварската книга на д-р Сара Балантайн „Автоимунен палео протокол. Готварска книга“. Тя дава съвети как да се храните така, че да намалите страданието от автоимунните заболявания.

Вечерта от 19.00 часа, в „Литературния кът“, писателят Васил Лазаров ще представи романа си „Калоян боговенчаният“, в който майсторски заплита любовен триъгълник. В книгата е проследен живота на бъдещия цар Калоян, който е раздвоен между две харизматични жени: съпругата му – Анна, гласът на съвестта и християнския светоглед, и куманката Белура – олицетворение на необузданата и разрушителна страст. За написването на романа си Лазаров се е съобразил с новооткритите през последните години историографски извори. Те дават по-логично обяснение за хода на събитията от онези години – в края на XII и началото на XIII в., и допринасят за историческата достоверност на романа.

Шатрите на „Алеята на книгата“ са отворени всеки ден – от 10:00сутринта до 20:00 вечерта.