За по-голяма сигурност, променете настройките в Google Maps

Полицията в САЩ предупреди, че инструментите за онлайн картографиране вършат много полезна работа на престъпниците.

Но има една добра новина за потребителите – Google Maps предлага две ключови опции за подобряване на личната безопасност в онлайн пространството.

Това включва замъгляването на лични данни и детайли, както и скриване на споделянето на „местоположения с любими хора”.

В САЩ мнозина са станали зависими от Google Maps за придвижване и ориентиране в ежедневието, като се започне от навигиране в градовете до намиране на местни ресторанти.

Но въпреки удобствата си, платформата, предлагаща панорами на улици и булеварди, създава рискове от разкриване на лична информация за вашия дом, която може да не е желана онлайн.

В миналото публично достъпните инструменти за картографиране бяха смятани за „полезни“ за престъпници, планиращи атаки – от кражба с взлом до тероризъм.

От Google Maps пикселираха дома на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук миналата година след опасения за преследване.

Тим Кук.

Apple изгради „невидима стена“ в своето приложение Maps, за да скрие къщата на изпълнителния директор Тим Кук, след като той беше набелязан от „въоръжен“ преследвач, който измина 2800 мили от Вирджиния до Калифорния, за да го открие.

Домът на Кук, купен за 2.5 милиона паунда, в Калифорния вече е пикселизиран както в Apple Maps, така и в Google Maps.

Ето накратко причината за това своеобразно скриване – Джулия Лий Чой, на 45 години от Маклийн, на Хелоуин през 2020 г. , започва да пише в „Туитър“ на 61-годишния Кук, под името Джулия Лий Кук.

Тя го нарича свой съпруг и го кичи с още безброй подобни определения: „Моят мъж в леглото! Моят мъж в банята! Моята кухня-мъж! Моят мъж за чистене! Моят съпруг! Моят ЧОВЕК е Тим Кук! Таткото на моите деца!“

Към днешна дата Чои е с ограничителна заповед, която й забранява да се приближава на по-малко от 200 ярда – около 183 метра от г-н Кук или от други служители на Apple, да посещава собственост на Apple или дома на изпълнителния директор. Освен това не й е позволено да притежава оръжие.

За някои може да е полезно да узнаят, че „замъгляването” на това, което не е желано да се вижда онлайн, е лесно достъпно за всички, които използват уебсайта на Google Maps.

За да направят това, потребителите могат да потърсят домашния си адрес на компютъра с помощта на Google Maps.

След това трябва да видят снимка на техния дом, върху която мога да кликнат, за да им се отвори изглед от улицата на района в близък план.

Ако има детайли, които искат да бъдат замъглени, живеещите на адреса могат да кликнат върху трите малки точки, които са в горния ляв ъгъл на изгледа на Google.

Това дава опция за „Докладване за проблем“, която, когато се кликне върху нея, позволява на потребителите да запишат „неподходящ уличен изглед”.

Могат да се отправят заявки за замъгляване на лица, домове, коли, регистрационни номера или различни обекти.

Освен това се предоставя възможност потребителят да докладва на Google, ако има проблем с качеството на изображението. Единствените данни, които трябва да въведе за себе си, са имейл адрес.

За онези потребители, които се притесняват да се прибират сами вечер, по тъмно, Google Maps предоставя възможността да споделят с близките си къде се намират.

За да получите достъп до тази опция, щракнете върху трите реда отляво на лентата за търсене, като така ще видите изглед на меню.

Това предоставя опция за споделяне на местоположението, при която потребителите могат да избират времето, през което желаят тази информация за проследяване да бъде достъпна за избрани лични контакти.