В навечерието на 24 май цигуларят Светлин Русев свири в сърцето на Айфеловата кула

Чували ли сте, че Айфеловата кула има сърце? Има – и това е най-подходящото място, където българският цигулар Светлин Русев свири, за да отбележи 24 май.

Той го направи тази вечер, 23 май, в сърцето на най-емблематичния символ на Париж. Организатор на проявата е Българският културен институт. С нея той отбелязва 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В зала „Густав Айфел“, която разкрива изключителна гледка към града, един от най-популярните ни музиканти в света зарадва почитателите си със солов рецитал. Той изсвири произведения на Йохан Себастиан Бах, Николо Паганини, Петър Христосков, Йожен Изаи.

Точно преди година Светлин Русев имаше концерт в Париж със Симфоничния гвардейски оркестър.

Кариерата на Светлин Русев е силно свързана с Франция. Учи във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, а през 2008 г. става професор по цигулка в Парижката консерватория. Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика, популярни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори.

Днес концертира като солист и забележителен камерен изпълнител в Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Русев е професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Води майсторски класове по цигулка и камерна музика в различни държави.

Познат е на публиката със своята виртуозност, музикална експресивност и уникално елегантен стил. Светлин Русев е свирил в много от най-престижните концертни зали по света, сред които Театър „Шатле“, „Концертхаус“, Болшой театър, „Концертхаус“ в Берлин, „Alte Oper“ – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел, „Сънтори Хол“ в Токио.

Той е редовен гост солист на Националния оркестър на Франция, на Оркестъра на националното радио на Франция, на Сеулската филхармония, на Токийската филхармония, на Филхармонията на Йоханесбург и на много други оркестри.

От 2011 г. Светлин Русев свири на Amati-Stradivarius от 1720 г., предоставена му от Amundi.